2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A történelem legvérszomjasabb sorozatgyilkosa a kora újkori Németországban szedhette áldozatait

2020. március 11. 17:48 Múlt-kor

Szerencsés szökés

1577-ben Nierst és bandájának több tagját elfogták a hatóságok a mai Baden-Württemberg tartományban található Gersbachban, a folklór szerint ekkor már 11 éve folytatták tevékenységüket.

Egyik társuk árulta el őket, Nierst pedig a banda vezetőjeként kínvallatásnak vetették alá. Ennek során 75 gyilkosságot ismert be, ezek egy része kézenfekvő magyarázatot jelentett számos környékbeli nő eltűnésére.

Eme első fogságából valahogyan sikerült megszöknie, és elkerülte a kivégzést. Ezt követően válnak az életéről szóló beszámolók igazán véressé: korabeli pamfletek, könyvek és dalok sokasága mesél arról, a rettegett útonálló emberhúst eszik, jártas a fekete mágiában, és természetfeletti képességekkel bír.

A Johann Wick svájci lelkész által összeállított kordokumentumban, a Wickianában megtalálható némely pamflet szerint Niers a lotaringiai Pfalzburg (ma Phalsbourg, Franciaország) közelében egy erdőben megidézte az ördögöt, és az ő segítségével hajtotta végre számtalan bűncselekményét. A gyűjtemény más írásai szerint kivégzése előtt Stier avatta be Nierst a fekete mágia rejtelmeibe.

A korabeli hiedelmek szerint a fekete mágiában jártas egyének képesek voltak a meggyilkolt magzatok bőre, illetve zsírja segítségével láthatatlanná válni, a magzatok elfogyasztása által pedig alakváltásra voltak képesek. Sokan tartották úgy, hogy a fekete mágia gyakorlása során Niers magzatok iránti étvágya csillapíthatatlanná vált.

Niersről azt is híresztelték, a csecsemők bőréből és zsírjából olyan gyertyákat készített, amelyek segítségével észrevétlenül törhetett be otthonokba, miközben az ott lakók aludtak (ez a legenda sok hasonlóságot mutat az angliai akasztottember-kultusz egy érdekes részletével, az úgynevezett „Dicsőség Kezével”).

Azt is beszélték, Niers levágta a csecsemők kezeit és lábait, szívüket pedig megette, valamint azt is, hogy a fiatal lányok melleit is eltávolította.

Bujdosása során gyakran váltogatta külsejét, illetve alakját: többen vélték leprásnak, kecskének és katonának is álcázva látni.

A történetek szerint volt néhány dolog, amely sosem változott rajta: mindig nagy mennyiségű pénz, egy kétkezes kard, és két töltött pisztoly volt nála. Egy 1579-ben kiadott elfogatóparancs Nierst „igen öregnek” írta le, görbe ujjakkal és sebes állal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Fegyveres parasztok egy 1525-ben készült német ábrázoláson (kép forrása: Wikimedia Commons)Helfenstein grófjának kivégzése a német parasztháborúban, az úgynevezett weinsbergi mészárlás során, Fritz Neuhaus 1879-es festményén (kép forrása: Wikimedia Commons)Helfenstein grófné könyörög férje életéért idősebb Matthäus Merian 1629-ben készült metszetén (kép forrása: Wikimedia Commons) 16Kóborló fegyveresek (nők és férfiak vegyesen) a német parasztháború idején (kép forrása: Wikimedia Commons)Harcoló német parasztok egy 1522-ben készült metszeten (kép forrása: Luisa Vallon Furmi / dreamstime.com)Zsákmányukat számoló rablóbanda egy 1530-ban készült metszeten (kép forrása: mediastorehouse.com)A kerékbetörés kezdetének és végének ábrázolása egy 1586-os illusztráción (kép forrása: Wikimedia Commons)Az „osculum infame”, azaz a „szégyenteljes csók”, amellyel a kora újkori néphit szerint a boszorkányok egyezséget kötöttek az ördöggel, a Compendium Maleficarum című 1626-os itáliai kiadvány illusztrációján (kép forrása: Twitter)A kerékbetörés alternatív gyakorlata egy 1633-ból való illusztráción: az áldozatot eleve a kerékhez kötözik, és bottal vagy vasrúddal törik el csontjait, ahogyan a leírás szerint Christman Genipperteingával is tették (kép forrása: Wikimedia Commons)

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár