2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A spanyol klub, amiben Puskás főnixszé válhatott

2024. március 6. 11:35 Múlt-kor

Madrid városát az Institución Libre de Enseñanza Oxfordot és Cambridge-et megjárt diákjai ismertették meg a futballal. Az angol kötődést mutatja, hogy a diákok 1897-ben megalakult csapata is angol nevet kapott, a Foot Ball Club Sky-t, amelynek tagjai vasárnap délelőttönként többnyire egymás ellen játszottak focimeccseket. A Sky-ból kiváló tagok 1902. március 6-án Juan Padrós vezetésével megalakították a Real Madrid ősét, a Madrid Football Clubot. A dolog pikantériája, hogy Padrós a Real Madrid jövőbeli legnagyobb riválisának, az FC Barcelonának otthont adó városból, Barcelonából származott.

Madrid
Madrid CF, 1906

XIII. Alfonz jóvoltából lett „királyi” a Madrid

Az új klub a fehér-kék színösszeállítás mellett kötelezte el magát és egy angol edzőt, bizonyos Arthur Johnsont szerződtetett. Juan Padrós és öccse, Carlos a Madrid FC megalapítása mellett megszerveztek egy új futballtornát is, amelyet XIII. Alfonz spanyol király megkoronázásának tiszteletére indítottak.

A torna, amely eredetileg a Copa de la Coronación (Koronázási Kupa) néven futott, gyökeret eresztett a spanyol futballéletben, hiszen a mai napig megrendezik, igaz ma már Copa del Rey (Király-kupa) néven fut.

A kupát 1905 és 1908 között egymás után négyszer nyerte meg a Madrid, amely 1920-ban, miután a spanyol király engedélyezte, felvette a királyi név és címer használatát, így a Madrid FC-ről Real (királyi) Madridra módosult a név.

Az új nevet kapó Madrid a királyi jelző felvétele után is a mérsékelten sikeres csapatok között foglalt helyet. Bár a Király-kupát a harmincas évek végére hétszer is sikerült elhódítania, az 1928-ban elinduló nemzeti bajnokságot csak két alkalommal, 1932-ben és 1933-ban sikerült megnyerniük.

A klub történetében fordulópontot jelentett Santiago Bernabéu elnökké választása, aki ebben a minőségében 1943-tól egészen 1978-ig irányította a királyi gárdát. Bernabéu 1911-ben debütált a Real Madridban és 1928-ig csatárként küzdött a klub színeiben, majd 1929-tól szögre akasztotta a cipőjét, és a klub titkáraként folytatta munkáját.

Bernabéu igazi reformer volt, rengeteg átszervezést hajtott végre a Realnál és egy új stadiont is építtetett, amelyet nagyobbrészt a klubtagok által befizetett pénzből finanszírozott.

A tagok így részvényesek is lettek, ebben a minőségükben pedig használhatták a stadionhoz tartozó teniszpályákat, úszómedencét és a tornatermet, és az egyesület kórházában is kezeltethették magukat.

Az Estadio Chamartín nevet viselő, majd később az építtető nevére átkeresztelt futballarénát 1947-ben nyitották meg.

Az 1955-től Santiago Bernabéu Stadionnak hívott épület ma is az elit stadionok közé tartozik, ahol számos rangos összecsapást rendeztek, így négy alkalommal adott otthont a Bajnokok Ligája, az akkor még BEK-nek (Bajnokcsapatok Európa Kupája) hívott labdarúgótorna döntőjének.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár