2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nagyközönség által is kutathatóvá vált az állampárti funkcionáriusok életpályája

2018. október 25. 18:08

A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) a Nemzeti Emlékezet Bizottságával (NEB) együttműködve egy olyan adatbázis elkészítését tűzte ki célul, amely országos lefedettségben gyűjti össze az egykori állampártok tisztségviselőinek karrierútját. Ez régóta esedékes információs kárpótlás a magyar társadalom számára. Az adatbázis önálló online felületen érhető el, és részletes képet ad a funkcionáriusok szakmai életét érintően. Az adatok alapján kirajzolódó életutak izgalmas szociológiai és társadalomtörténeti diskurzussá tágulhatnak.

Hiánypótló adatbázis

A Párt-Állam-Párt című adatbázis a megyei pártbizottságok osztályainak vezetőire, illetve a járási és a városi pártbizottságok titkáraira vonatkozó adatokat tárja fel. Ennek segítségével követhető, hogy az egyes funkcionáriusok mely testület (pártbizottság) keretein belül, milyen szervezeti egységhez (osztály) kötődően, milyen pártfunkciót töltöttek be, illetve ezt a tisztséget milyen időszakban látták el. Fontos hangsúlyozni, hogy minden felvett adatnál feltüntetésre került a hozzá kapcsolódó irat levéltári jelzete, így az összes, az adatbázisban szereplő információ visszakereshető és levéltári dokumentummal alátámasztható.

Jelenleg közel 3000 megyei, járási, illetve városi pártfunkcionárius és mintegy 1500 testület, valamint szervezeti egység adatai szerepelnek az adatbázisban. Egy-egy személyt illetően akár több mint 20 adatelem is rögzítésre kerülhet, így a szorosabban vett pártfunkciók betöltését érintő mezők mellett az egyes káderek egyéb életrajzi (pl. iskolai végzettség, pártfunkció betöltését megelőző, illetve követő munkahely, ott betöltött munkakör, pártbüntetések, kitüntetések, fotók) vonatkozásai is megtekinthetőek.

A történész kutatók mellett az adatbázis értékes tájékozódási lehetőséget tartogat a szélesebb közönség számára is. A Párt-Állam-Párt, a pártállam állampárti funkcionáriusainak adatbázisa, 1948–1989 itt érhető el. Az összeállítás folyamatosan frissül. A honlapot megtekintők észrevételeit az adatbázis készítői  folyamatosan várják az [email protected], illetve az [email protected] elektronikus postacímeken.

Előzmények

A projekt megvalósítása érdekében egy munkacsoport jött létre az MNL-ben, amelynek tagjai: Káli Csaba (MNL ZML), Kovács Csaba (külső munkatárs), Lux Zoltán (MNL OL), Dr. Tóth Judit (MNL OL). A fejlesztések eredményeként elkészült archontológia adatbázist a munkacsoport keretein belül folyamatosan tesztelték, amelynek során megkezdték a Magyar Dolgozók Pártja (MDP) és a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) megyei titkáraira vonatkozó adatok bevitelét. Így a megyei első titkárok, másod- és harmadtitkárok, illetve a szervező titkárok adatai kerültek be első körben az adatbázisba 2017 májusára. Ez azt jelenti, hogy mintegy 200 állampárti politikusnak, valójában a megyei „pártelit” legfelső vezető személyeinek adatbázisba rendezett karrierútja vált ekkorra elérhetővé.

A munka eredményeiről 2017 júniusában egy prezentáció keretében számolt be Lux Zoltán és Tóth Judit a NEB vezetésének, valamint illetékes munkatársainak.

A pártarchontológia kereteinek bővítéséhez meg kellett határozni az adatbázisba rendezendő tisztségviselők következő körét. Az MNL részéről erre két irány kínálkozott a legkézenfekvőbbnek, amelyet a Nemzeti Emlékezet Bizottsága is elfogadott. Ennek megfelelően egyrészt elkezdték összegyűjteni minden megyéből a megyei pártbizottságok osztályainak vezetőit, másrészt a járási és a városi pártbizottságok titkárainak adatait. Így közel 3000-3500 pártfunkcionárius adatbázisba kerülésével számoltak. A munkát 2018 júniusára tervezték befejezni, azzal a céllal, hogy egy, az 1948-as egyesülési kongresszus 70. évfordulójára rendezett sajtótájékoztató keretében mutassák be az adatbázist.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár