2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

A Lincoln-merénylettől a Titanic megjósolt végzetéig – hét bizarr történelmi véletlen

2020. augusztus 27. 08:33 Múlt-kor

Miss Elsüllyeszthetetlen

Mennyi az esélye annak, hogy valaki három óceánjáró katasztrófájánál is jelen legyen, és annak ellenére, hogy nem tud úszni, mindhármat ép bőrrel megússza? Nem túl nagy. Violet Jessop viszont azonban azon ritka kivételek közé tartozik, akinek ilyen mértékű szerencse adatott.

Az Argentínába emigrált ír családban született Violet Jessop egy londoni leánynevelő intézetben tanult, ám amikor a királyi család leveleit szállító hajókon stewardessként tevékenykedő édesanyja beteg lett, otthagyta az iskolát.

Hogy eltartsa a családját, a 21 éves, igen csinos lány édesanyja nyomdokaiba szegődött. A transzatlanti utasszállítás elsőbbségéért a Cunard nevű vállalattal versengő cég, a White Star Line 1911-ben három luxushajót is vízre bocsátott: a Titanicot, az Olympicet és a Britannicot.

Jessop szeptemberben éppen az Olympic fedélzetén szolgált, amikor a hajó az Wight-sziget közelében összeütközött a HMS Hawke-kal.

Jessop ezután csatlakozott az elsüllyeszthetetlennek hitt Titanic személyzetéhez. Miután az óceánjáró jéghegynek ütközött, Jessop helyet kapott egy mentőcsónakban, egy tiszt pedig az utolsó pillanatban egy csecsemőt is az ölébe tett.

A Carpathia nevű hajó nyolc órával később kimentette a szerencsés túlélőket, egy őrjöngő nő pedig – akiről feltételezhető, hogy a kicsi anyja volt – elvette a gyereket Jessoptól.

A White Star harmadik hajóját, a Britannicot az első világháború kitörése után kórházhajóként foglalta le a brit vezetés. Az akkoriban a brit Vöröskeresztnél nővérként tevékenykedő Jessop a Britannicon szolgált, amikor a hajó 1916 novemberében egy német tengeralattjáró által telepített aknára futott az Égei-tengernél, és elsüllyedt.

Harmincan vesztették életüket, de több mint ezer ember túlélte a tragédiát, köztük Jessop is, aki a vízbe ugrott, mielőtt a mentőcsónakját bedarálta a hajópropeller. A „Miss Elsüllyeszthetetlennek” becézett nővér kedvét a harmadik baleset sem tántorította el: összesen 42 évet töltött el különböző hajókon szolgálva.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Edwin BoothRobert Todd Lincoln az 1860-as évekbenMerénylet James A. Garfield ellen

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár