2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Hét zenész, aki 27 évesen halt meg

2020. augusztus 10. 10:59 Czókos Gergő

Ha létezik száma a szerencsétlenségnek a zenében, akkor az mindenképpen a 27-es. A XX–XXI. század rockzenéjének legnagyobb tehetségei közül ugyanis kirívóan sokan haltak meg 27 éves korukban. Mindannyian a zene korszakos egyéniségei voltak már életükben is, rendkívül fiatalon bekövetkező haláluk pedig legendássá növelte alakjukat. Következzenek a „27-es klub” legismertebbjei.

Aki eladta a lelkét az ördögnek

Az utódokra gyakorolt hatást tekintve Robert Leroy Johnson a rockzene történetének egyik legnagyobb alakja. Ennek ellenére a deltablues-zenész életéről csak nagyon kevés információ áll rendelkezésre.

A házasságon kívül születő, zaklatott gyerekkort megélő, 1932-től 1938-ig az Egyesült Államokat járó zenésztől mindössze 29 általa eljátszott dal felvétele maradt meg.

Az alakjához kötődő legismertebb legenda szerint Johnson megkötötte a fausti alkut: a húszas évek végén gitározni kezdő férfi sokáig csak közepes tehetségű zenész volt, ám egy alkalommal éjfélkor egy útkereszteződésében eladta a lelkét az ördögnek, ezt követően pedig gitárvirtuózzá vált.

A Rolling Stone magazin által a világ valaha volt ötödik legjobb gitárosának választott Johnson halálának körülményei is rejtélyesek.

A szintén blueszenész Sonny Boy Williamsson II visszaemlékezése szerint Johnson 1938 augusztusában egy fogadóban lépett fel, ahol megpróbált közelebbi kapcsolatba kerülni a tulajdonos feleségével.

Amikor a nő átadott Johnsonnak egy üveg whiskyt, a jelen lévő Williamsson figyelmeztette a zenészt, hogy ne igyon az italból. Johnson azonban nem hallgatott rá. Hamarosan rosszul lett, mérgezési tünetek léptek fel nála, melyekbe három nappal később belehalt.

A köztudatban úgy él, hogy halálát sztrichnin okozta, ennek azonban ellentmond, hogy a vegyület jellegzetes, átható szagát észre kellett volna vegye, ráadásul a sztrichnin gyorsan fejti ki a hatását, nem „vár” napokig.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár