2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Lincoln-merénylettől a Titanic megjósolt végzetéig – hét bizarr történelmi véletlen

2020. augusztus 27. 08:33 Múlt-kor

Az Egyesült Államok alapító atyái közül kettő – néhány óra eltéréssel – az amerikai függetlenség napjának ötvenedik évfordulóján halt meg, volt, aki három elnök meggyilkolását is a helyszínen figyelte meg, egy nő pedig három híres hajókatasztrófánál is jelen volt, de mindhárom alkalommal túlélte a balesetet. Hét különös történelmi egybeesés.

Közös halál a függetlenség ünnepén

Amikor a Kontinentális Kongresszus 1775-ben összeült Philadelphiában, Thomas Jefferson és John Adams pillanatok alatt barátságot kötött egymással.

Jefferson, a magas virginiai és Adams, a hirtelenharagú, zömök massachusettsi nemcsak a Függetlenségi Nyilatkozat megfogalmazásán dolgoztak együtt, hanem diplomataként Európában is közösen munkálkodtak az Egyesült Államok érdekeinek érvényesítésén.

A kapcsolat később azonban megromlott, ugyanis az 1797 és 1801 között az elnöki tisztséget betöltő Adams egy erős, központi kormányzatban látta a megoldást, az elnöki székben őt követő Jefferson (aki korábban Adams alelnöke volt) a kérdésben igencsak másként gondolkodott, ráadásul hevesen támadta barátja új adóit, amelyet a Franciaországgal vívott flottaháború miatt kellett kivetni.

Az 1800-as elnökválasztási kampány különösen keserűre sikeredett, így a bajtársakból ellenségek váltak.

Az 1809-ben leköszönő, republikánus Jefferson és a föderalista Adams feszült viszonya csak 1812-ben oldódott fel, amikor Adams újévi üdvözletet küldött Jeffersonnak. Békülésük után életük végéig leveleztek egymással.

A 83 éves Jefferson 1826. július 4-én, 50 évvel a Függetlenségi Nyilatkozat elfogadása után, a virginiai Monticellóban található birtokán hunyt el.

Eközben a massachusettsi Quincyben ugyanezen a napon a 90 éves Adams is távozott az élők sorából. Utolsó szavai állítólag ezek voltak: „Thomas Jefferson túlél”. Tévedett, ugyanis barátja öt órával megelőzte őt.

A különös véletlenek sorát gyarapítja, hogy 1831-ben James Monroe, az Egyesült Államok ötödik elnöke is a Függetlenségi Nyilatkozat elfogadásának évfordulóján vesztette életét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Edwin BoothRobert Todd Lincoln az 1860-as évekbenMerénylet James A. Garfield ellen

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár