2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

A középkor 10 legjelentősebb mérnöki csúcsteljesítménye

2020. október 7. 17:44 Múlt-kor

Nilométer, az egyiptomi számláló

Egyiptom sorsát évezredekig a Nílus határozta meg. A folyó vize a túlélés záloga volt az ország lakóinak, lehetővé tette a folyó menti gazdálkodást és kereskedelmet. Nem meglepő, hogy az egyiptomiakat nagyon érdekelte, pontosan mennyi víz folyik le a folyón, különösen július és november között, az éves árvízszezonban. A túl sok víz veszélyes áradásokat hozott, míg a túl kevés szárazságot és éhínséget okozott.

A Nílus minél jobb megismerése érdekében az egyiptomiak létrehozták a Nilométert, amely lényegében a folyó vízszintjét és tisztaságát mérő függőleges oszlop volt. Idővel a szerkezet bonyolultabbá vált, ami a szintén Nilométernek nevezett eszköz megépítéséhez vezetett Kairóban, Rhoda szigetén.

Az Abbászida Kalifátus idején, 862-ben (vagy 863-ban) egy kívülről meglehetősen kicsinek látszó, ám gazdagon díszített épületet emeltek, amely alatt egy 13 méter mély gödör húzódott meg. Emellett az építmény három alagutat is rejtett, amelyen keresztül egy kamrába vezették a Nílus vizét, hogy ott aztán a közlekedő edények elve alapján méréseket végezzenek. A konstrukció fontosságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a középkori Kairó legnagyobb ünnepsége is hozzá kapcsolódik.

Salerno vízvezetéke

A Római Birodalom egyik legnagyobb fejlesztése a városi területek vízellátását biztosító vízvezeték-hálózat kiépítése volt. A technológia a középkor folyamán sem tűnt el, ahogyan azt az olaszországi Salerno vízvezetése is tanúsítja.

A 9. században a San Benedetto kolostor vízellátásának céljából kialakított vízvezeték több mint 650 méter hosszú volt, nagy része boltívek és oszlopok mentén húzódott, amelyek 21 méter magasra emelkedtek.

A késő középkorban szárnyra kapó történet szerint a vízvezetéket állítólag egyetlen éjszaka alatt építették fel a 12. század elején a tudós, Pietro Barliario vezetésével, akinek a munkáját démonok segítették. Innen származott a „Ponte del Diavolo”, azaz „Az ördög hídja” elnevezés. A hidat évszázadokon keresztül különféle babonák övezték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Bagdad alaprajza (767 és 912 k.)Watt-tenger a hollandiai Pieterburen közelében

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár