2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

A középkor 10 legjelentősebb mérnöki csúcsteljesítménye

2020. október 7. 17:44 Múlt-kor

Bagdad felépítése

A Föld nagy városainak java része fokozatosan jött létre és generációk életén keresztül fejlődött metropolisszá. Ezzel szemben Bagdadnak, az Abbászidák városának a kigondolása, megtervezése és felépítése csupán néhány évbe tellett.

Mielőtt Al-Manszúr kalifa 762-ben úgy döntött, új fővárost emel a területen, csupán néhány kolostor állt itt. Több mint százezer építőmunkást irányítottak a megálmodott város helyszínére.

Bagdad kör alakú alaprajzzal, négy főkapuval és körülbelül 3 km-es átmérővel rendelkezett. A hármas határfal legkülső része több mint 80 láb (majdnem 25 méter) magas volt és egy vizes árok vette körül az egész várost, amelynek középpontjában az Al-Manszúr-palota és a nagy mecset magasodott.

Bagdad kerek városának felépítése néhány év alatt befejeződött, és a város körül hamarosan egy külső lakóterület – ma úgy mondanánk, hogy egy hatalmas külváros – jött létre, lakossága félmilliósra nőtt, és a középkori világ egyik legnagyobb birodalmának fővárosaként működött.

Lincoln-székesegyház

A világ legmagasabb építménye évezredekig az egyiptomi nagy piramis volt, egészen addig, amíg a 13. század elején a londoni Szent Pál székesegyház el nem nyerte tőle ezt a címet.

1311-ben a szintén angol földön megépített Lincoln-katedrális új tornyának köszönhetően 160 méteres magasságával utasította maga mögé korának valamennyi épületét.

A középkori Európa valamennyi katedrálisa mérnöki csúcsteljesítmény volt. Az olyan innovációk, mint például a boltívek használata lehetővé tette, hogy hatalmas és tágas belső terek jöjjenek létre. Ezekre az épületcsodákra elért magasságuk miatt a középkor felhőkarcolóiként tekinthetünk.

A Lincoln-katedrális tornya több mint kétszáz éven keresztül épült, 1548-ban azonban egy vihar lerombolta és soha többé nem építették fel újra. Az építészettörténet az Eiffel-torony 1889-es megépítéséig a valaha megépült legmagasabb épületként tartja számon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Bagdad alaprajza (767 és 912 k.)Watt-tenger a hollandiai Pieterburen közelében

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár