2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1. világháborús digitális adatbázis jött létre

2014. május 13. 11:27 MTI

Az első világháborúban szolgált több millió férfi és nő emlékét őrző internetes adatbázist hozott létre egy brit múzeum.

Az Imperial War Museum reményei szerint a nagyszabású történelmi projekt, amelyet az első világháború 100. évfordulójához igazítva indítottak, maradandó digitális emlékműve lesz azoknak a Nagy-Britanniából és a Nemzetközösségből származó katonáknak, betegápolónőknek és másoknak, akik az első világháborúban szolgáltak.

A projekt hétfő óta elérhető weboldalára ez idáig 4,5 millió olyan ember adatait töltötték fel már létező archívumokból és családi gyűjteményekből, akik a brit hadsereg kötelékében szolgáltak a tengerentúlon. A személyek nagy részéről azonban csak minimális adatok állnak rendelkezésre, ezért a múzeum arra kéri a nagyközönséget, hogy segítsen rekonstruálni ezeknek az embereknek az élettörténetét.

"Mindenki hozzájárulhat valamivel a Lives of the First World War (Az első világháború élettörténetei) projekthez, akár azzal, hogy egyszerűen virtuális emléket állít valakinek, feltölt egy képet a családi albumból, megoszt egy történetet, amely nemzedékeken át öröklődött, vagy olyan adatokkal szolgál, amelyek segítenek teljes képet festeni arról, hogy mi történt egy adott személlyel a háborúban" - mondta Luke Smith, a projekt vezetője.

A gyakorlatban a weboldal egy - a Facebook és a Wikipédia kereszteződésére emlékeztető - nyílt közösség által fejlesztett adatbázis lenne, amelyen képeket, történeteket és információkat oszthatnak meg a felhasználók. Az intézmény reményei szerint 2018-ra több mint nyolcmillió férfi és nő életének történetét fogja tartalmazni a weboldal.

A múzeum több millió további adatot készül feltölteni a következő hónapokban, köztük olyan emberekéit, akik Kanadából, Ausztráliából, Új-Zélandról és Indiából érkezett katonai erőkkel szolgáltak, vagy épp lelkiismereti okból megtagadták a katonai szolgálatot - adta hírül a BBC News

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023. tél: Idegenbe szakadt színészeink
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár