A vörösterror 133 napja

III/III-as volt a válogatott labdarúgó

2014. február 6. 12:02

A 37-szeres válogatott futballista, az 1978-as labdarúgó-világbajnokságon is szereplő Kereki Zoltán ügynökmúltjáról írt a Bors.


Mint a lap megtudta, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság III/III. osztályának titkos megbízottja rendszeresen beszámolt a csapaton belül uralkodó hangulatról és az Argentínában tapasztaltakról.

Az aktákból kiderül: az állambiztonság is igyekezett felkutatni a gyenge szereplés - a Fazekas László, Nyilasi Tibor, Törőcsik András nevével fémjelzett magyar csapat három vereséggel búcsúzott - okait.

A „Labdarúgó világbajnokságok és állambiztonság a Kádár-korszakban” című publikációt Takács Tibor történész jegyzi, aki több beszámolót is közölt a Kőszegi fedőnevű titkos megbízottól.

"Az illető kartonjaiból kiderül, hogy 1976-tól 1982-ig volt hálózati személy, három évig jelentett - mondta az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában dolgozó tudományos kutató. "A beszervezési dossziéja nincs meg, ám azt tudjuk, hogy a Vas megyei szervek után a Zala megyeiekkel volt kapcsolatban" - így a történész.

Amint azt Takács hozzátette, az állambiztonság számára mindig is fontos terület volt a sport, a külföldre járó futballcsapatok (FTC, Csepel, MTK, válogatott) mellett az ötvenes évektől kezdve csak úgy hemzsegtek az ügynökök.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!