A vörösterror 133 napja

"Elfeledett" angol futballklubot találtak

2014. február 24. 08:36

Át kell írni a manchesteri labdarúgás történetét, miután találtak egy olyan, mára elfeledett csapatot, amelyet nyolc évvel a régió eddigi legrégebbinek vélt klubjánál korábban alapítottak.


A Turton FC

Korábban az 1871-ben megalakult Turton FC-t tartották Lancashire megye legrégebbi futballklubjának, de Gary Names a régió levéltáraiban folytatott kutatásai során rábukkant egy olyan csapatra, amely 1863 decemberében jött létre Hulme Athenaeum néven.

A klub prózai okok miatt szűnt meg: mivel a Hulme Athenaeum volt az egyetlen klub a régióban a hatvanas években, Sheffieldbe és más távoli városokba kellett utaznia ellenfélért, ám az ezzel járó költségeket a hulme-iak végül nem tudták előteremteni - olvasható Namesnek a Sport in History-ben megjelent tanulmányában.

Lancashire megyében sorra alakultak a klubok az 1870-es években, amikor már igazi pezsgő futballélet volt kialakulóban, ugyanis a helyi csapatok számos mérkőzést játszottak egymás ellen, ez azonban még nem volt igaz a hatvanas évekre - mutatott rá a manchesteri labdarúgás történetét kutató Names.

"A Hulme kevés meccset tudott játszani, így nem sikerült fennmaradnia, ezért a rögbi maradt a meghatározó sport Manchesterben" - fogalmazott a kutató, majd hozzátette: "A Hulme persze nem csökkenti a Turton érdemeit, amely bár nem az első klub volt a megyében, úttörő szerepet játszott a sportág fejlődésében."

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!