2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a spanyol-amerikai háborúról

2014. január 31. 14:06

1. Az 1898 áprilisa és augusztusa között zajló spanyol-amerikai háború során az amerikaiak hatalmas győzelmet arattak a spanyolok felett, akik ezzel elveszítették utolsó jelentős tengerentúli gyarmataikat is, Kubát, Guamot, Puerto Ricót, valamint a Fülöp-szigeteket.

2. A háború kiváltó okát az jelentette, hogy 1898 februárjában felrobbant az amerikai állampolgárok védelmére egy hónappal korábban Havannába küldött USS Maine nevű hadihajó. A robbantással a spanyolokat vádolták meg, a katasztrófa okait azonban még ma sem ismerjük.

3. A háború első ütközetében, a május 1-jén vívott Manila Bay-i csatában mindössze egyetlen amerikai halt meg – szívrohamban.

4. Theodore Roosevelt, az USA későbbi elnöke egy önkéntes alakulat, a híres Rough Riders egyik vezetőjeként szolgált a háborúban.

5. A háború alatt a szenzációhajhász újságírás két úttörő lapja, W. R. Hearst New York Journalja és Joseph Pulitzer New York Worldje egyaránt saját tevékenysége eredményének tekintette a háború kirobbantását.

6. A háborúban számos cowboy, seriff és törvényen kívüli szolgált önkéntesként.

7. A háború kezdetén a 230 ezres spanyol haderőből a sárgaláz okozta megbetegedések miatt mindössze 55 ezren álltak rendelkezésre.

8. A háborúban mintegy 5000 ún. Buffalo Soldier, vagyis fekete katona vett részt, akik több ütközetben is (többek között a San Juan Hill-i csatában) jelentősen hozzájárultak az amerikai győzelemhez.

9. Az amerikaiak a háborút lezáró párizsi békeszerződés értelmében 20 millió dollárért vették meg a Fülöp-szigeteket Spanyolországtól.

10. Bár a háborút lezáró párizsi békeszerződés értelmében Kuba elnyerte függetlenségét, valójában az USA gyámsága alá került.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár