2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

10 tény a Ku Klux Klánról

2014. január 20. 10:03

1. Az USA történetének leghírhedtebb, fehér felsőbbrendűségét hirdető rasszista szervezetét, a Ku Klux Klánt 1865-ben alapította meg a konföderációs hadsereg hat unatkozó veteránja.

2. A csoport tagjai kezdetben egymást szórakoztatták, ám rövidesen fehér lepedőkbe burkolózva, fejükre párnahuzatot húzva, magukat szellemnek kiadva elkezdték ijesztgetni a babonás feketéket.

3. Az éjszaka a feketék negyedeiben fehér lepedőben lovagló klántagokról a babonás feketék sokáig azt hitték, hogy a konföderációs katonák kísértetei.

4. A szerepét egyre komolyabban vevő egyesületnek 1868-ban a déli államokban már mintegy 500 ezer tagja volt. A „klansmanek” ekkorra már több mint ezer embert öltek meg akcióik során. 

5. A Kongresszus 1871-ben betiltotta a terrorista szervezetnek nyilvánított Ku Klux Klánt, miután tagjai a választójog feketékre történő kiterjesztését követően több ezer volt rabszolgát végeztek ki.

6. A Ku Klux Klán D. W. Griffith nagyszabású filmje, a szervezetet pozitív színben feltüntető, Wilson elnök által is kedvelt Egy nemzet születése 1915-ös bemutatása után éledt újjá. 

7. A Ku Klux Klan történetének második időszakában (1915-1944) a feketék mellett már a kommunisták, a katolikusok, a zsidók, sőt a szakszervezetiek is célkeresztbe kerültek.

8. A Publicity Association nevű reklámügynökség népszerűsítő kampányának köszönhetően a Ku Klux Klán taglétszáma 1924-re néhány ezerről 4 millióra emelkedett.

9. A szervezet támogatottsága 1930-ra drasztikusan lecsökkent, köszönhetően elsősorban David C. Stephensonnak, aki az indianai szervezet népszerű vezetőjeként 1925-ben halálra erőszakolt egy fiatal tanítónőt.

10. A Ku Klux Klán és társszervezetei szerint manapság az egyre növekvő számú latinó közösség jelenti a legnagyobb veszélyt a fehér fajra nézve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár