7 végzetes pillanat

Százéves képek kerültek elő Shackleton antarktiszi expedíciójáról

2013. december 10. 16:26 MTI

Ernest Shackleton brit felfedező híres antarktiszi expedíciójáról származó százéves fotónegatívokra bukkantak új-zélandi szakemberek - jelentette be a Déli-sark örökségét felügyelő Antarctic Heritage Trust.


A nitrocellulóz negatívokat összeragadva találták meg Robert Falcon Scott brit felfedező antarktiszi bázisának (Cape Evans) sötétkamrájában. A negatívok Ernest Shackleton brit felfedező száz évvel ezelőtti expedíciójáról származnak. Shackleton 1914-ben indult hajójával a Déli-sark meghódítására. A hajó azonban megrekedt a jégtáblák között, és a körülötte hízó jégpáncél tíz hónappal később elsüllyesztette.

Shackleton és expedíciójának tagjai 1916 áprilisáig éltek a jég hátán, majd három apró csónakkal sikerült eljutniuk az Elefánt-szigetre. Onnan Shackleton és öt társa az egyik csónakkal átkelt a György király-szigetre. Tizenhat napi tengeri út után kötöttek ki, és indultak segítségért a bálnavadászokhoz. Végül az expedíció minden tagja épségben hazatért.

Az alapítvány szakértői egy apró dobozban bukkantak rá az összetapadt negatívokra a Ross-tengeri Örökséghelyreállítási Projekt keretében, amely során ez idáig több mint 10 ezer tárgyat konzerváltak Scott Cape Evans-i kunyhójában. Az Új-Zélandon végzett aprólékos eljárásnak köszönhetően a szakemberek 22 képet nyertek a negatívok szétválasztását követően. A képek jelentős része sérült, ám az alapítvány munkatársainak sikerült azonosítaniuk a McMurdo-tengerszoros környékét. A fotós személye ismeretlen.

2010-ben az alapítvány három láda whiskyt és két láda brandyt fedezett fel Shackleton 1908-ban használt bázisának padlója alatt. A 19. századi palackokat Skóciába vitték, hogy a márkát forgalmazó skót szeszfőzde ízmesterei rekonstruálhassák a szíverősítő rég elveszett receptjét, majd a leleteket visszaszállították a déli-sarki kunyhóba. Shackleton kortársa, Robert Falcon Scott 1912-ben vesztette életét a norvég Roald Amundsennel folytatott versengés során, amelynek tétje a Déli-sarkot elsőként meghódító ember címének elnyerése volt.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!