7 végzetes pillanat

Expedíció Shackleton nyomában a Déli-sarkon

2013. február 4. 17:29 MTI

Tizenkét napig tartó csónakút után hétfőn partot ért a György király-szigeten az Ernest Shackleton száz évvel ezelőtti déli-sarki útját megismétlő expedíció. A brit-ausztrál csoport Tim Jarvis ausztrál környezetvédelmi szakember vezetésével pontosan követi a brit felfedező nyomát. Az expedíció nem használ olyan felszerelést, amely száz évvel ezelőtt még nem létezett.


A Shackleton Epic-csapat január 24-én indult az Antarktiszi-félsziget közelében fekvő Elefánt-szigetről a néhai felfedező 6,85 méter hosszú csónakjának pontos másával. Az Atlanti-óceán déli térségét átszelő hattagú csoport beszámolója szerint "lelkileg és fizikailag" is nagyon megterhelő volt az expedíciónak ez a szakasza. Leginkább az viselte meg őket, hogy folyamatosan vízben áztak, a csónak aljában sem volt száraz hely, a fedélzeten pedig gyakran átcsaptak a hullámok.

Az expedíció következő szakaszában a csoport három tagja átkel a György király-sziget (South Georgia) 900 méter magas hegyein a sziget túloldalára, ahol felkeresik a Stromness bálnavadász kikötőt. Shackleton és emberei ott kerestek segítséget, amikor hajójuk, az Endurance a jég fogságába került - írta a The Australian című hírportál.

A néhai felfedező 1914-ben indult hajójával a Déli-sark meghódítására. A hajó azonban megrekedt a jégtáblák között, és a körülötte hízó jégpáncél tíz hónappal később elsüllyesztette. Shackleton és expedíciójának tagjai 1916 áprilisáig éltek a jég hátán, majd három apró csónakkal sikerült eljutniuk az Elefánt-szigetre. Onnan Shackleton és öt társa az egyik csónakkal átkelt a György király-szigetre.

Tizenhat napi tengeri út után kötöttek ki, és indultak segítségért a bálnavadászokhoz. Végül az expedíció minden tagja épségben hazatért. Jarvis egyfelől Shackleton emberi nagysága előtt kíván tisztelegni az expedíció megismétlésével, másfelől környezetvédőként az Antarktisz megóvására akarja felhívni a figyelmet.

2018. tél: 7 végzetes pillanat
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!