2021. ősz különszám: Sorsok, Legendák, Küzdelmek
ITT támogathatsz bennünket

Hasmóneus-kori romokat találtak Dávid városában

2013. december 5. 08:48

Hasmóneus-kori épület maradványaira bukkantak az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei egy jeruzsálemi ásatáson.


Újabb elem került a helyére az ősi Jeruzsálem történetében, miután izraeli régészek Hasmóneus-kori épületromokat találtak a Givati Parking Lot lelőhelyen Jeruzsálem legrégebbi negyedében, Dávid városában. A negyed ontja magából a kincseket, az utóbbi években előkerült egy épület a második templom korából (i.e. 516-i.e.70), számos Bizánc-kori érme, legutóbb pedig egy római kori, 1700 éves átoktábla.

Bár Jeruzsálemben évek óta szisztematikus feltárások folynak, mindezidáig nem sikerült olyan épületet feltárni, amely a Hasmóneus-dinasztia (i.e. 141 - i.e. 37 ) korából származna. A dinasztiaalapító Simon Makkabeus volt, a makkabeus elnevezés pedig Mattatiás főpap harmadik fiának, Júdásnak egy melléknevéből ered és a keresztény szerzőknél jelent meg. A dinasztia i.e. 37-ig, Nagy Heródes hatalomra kerüléséig uralta Júdeát.

A történelmi források - így Iosephus Flavius - leírásaiból a kutatók előtt ugyan eddig is ismert volt a Makkabeus-kori város megléte, de régészeti bizonyítékok - mint például a most megtalált erődítések, kézművestermékek - eddig nem támasztották alá a feltételezést. Az épület - amelynek romjait csak az elmúlt hónapokban sikerült feltárni - négy méter magas, 64 négyzetméter területű, falai 1 méter szélesek. A romok között cserépedényeket és érméket is találtak, utóbbiak az épület pontos korának meghatározásában segítheti a szakértőket, de annyit ma már most tudni, hogy az építkezés az i.e. 2. század elején kezdődött, s a dinasztia idején is folytatódott, amikor a legjelentősebb változtatások mentek végbe rajta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár