2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Viking "parlamentet" találtak Skóciában

2013. október 24. 13:40

Egy thing (ting), azaz a parlament előfutárának tartott ősi népgyűlés egyik helyszínét sikerült lokalizálni a skóciai Dingwallnál régészeknek.

A thing (vagy ting) nyomaira a dingwalli Cromartie Memorialnál, egy halom feltárásakor bukkantak a régészek. A domb a Peffery tölcsértorkolatában egy szigetre épült, Nagy Thorfinn (teljes nevén Thorfinn Sigurdsson) utasítására. Az 1065-ben elhunyt befolyásos viking vezető, Orkney grófja volt az, aki lerakta a későbbi Dingwall alapjait.

Szakértők szerint valószínűleg ebben az időben, Thorfinn uralma alatt egy út, egy árok és a Water of Dyke-nak nevezett vízvezeték is épült. Thorfinn Sigurdsson felemelkedését a torfnesi csatában aratott győzelme segítette elő, s hatalma csúcsán Caithness, Shetland és Orkney ura volt. Az elvégzett radiokarbonos vizsgálatok megerősítették, hogy a dombot a 11. század közepén hordták össze. Az ásatás során feltártak egy vasedény darabot és néhány import cserépedényt is.

Az északi országokban a középkorban a thing nevű intézmény volt a jogrend alapja, amely eredetileg a germánok gyűlését jelentette, s minden tekintetben a mai parlamentek elődjének számított. A thing a szabad emberek gyülekezete volt, ahol a fegyverforgatásra képes felnőtt férfiak és a törvényhozók tanácskoztak, megvitatták a felmerülő politikai kérdéseket és ítéleteket hoztak, valamint olykor a nyilvános vallási rituálék és a kereskedelem is ezen a helyen zajlott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár