2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
ITT támogathatsz bennünket

Véres tette évfordulóján hunyt el a volt SS-tiszt

2013. október 11. 17:48 MTI

Elhunyt pénteken Erich Priebke, a Gestapo egykori római központjának tisztje, akit 1998-ban életfogytiglanra ítéltek, amiért részt vett 335 civil meggyilkolásában a római Fosse Ardeatine kőbányában.


A náci háborús bűnös halálhírét ügyvédje jelentette be. Az ügyvéd elmondta, hogy Priebke egy videofelvételt hagyott hátra "emberi és politikai" örökségeként. Erich Priebke júliusban töltötte be századik évét, és éppen azon a napon hunyt el, amikor az olasz fővárosban a zsidó közösség tagjai deportálásának hetvenedik évfordulójáról emlékeztek meg.

Priebke 1938-1944 májusa között Herbert Kappler parancsnoksága alatt a Gestapo római központjában szolgált. Kínzótisztként volt ismert az olasz ellenállók körében. 1944 márciusában olasz partizánok merényletet hajtottak végre a németek ellen. Bosszúból a németek 335 foglyot végeztek ki a Fosse Ardeatine római kőbányában. A kivégzéseket Erich Priebke irányította. Az áldozatok között volt a magyar Kereszti Sándor is.

A volt SS-tisztet Argentína 1995-ben adta ki Olaszországnak. A római katonai bíróság Priebkét életfogytiglanra ítélte 1998-ban. Kora miatt büntetését házi őrizetben töltötte. 2007-ben engedélyezték, hogy ügyvédje irodájában dolgozzon, de ezt a római zsidó közösség tiltakozására akkor visszavonták. 2009-től rövid sétára elhagyhatta lakását. Beteggondozója kíséretében bevásárolni járt, misére a templomba, gyógyszertárba vagy orvosához. Századik születésnapján Róma főpolgármestere megtiltotta, hogy a Priebkét hősnek tartó szélsőjobboldali mozgalmak megünnepeljék őt.

"Minden embert tisztelünk, de a Fosse Ardeatine áldozatait nem felejtjük. Priebkével bűnöző távozott, egy véres diktatúra kiszolgálója" - hangoztatta közleményében az olasz partizánok országos szövetsége. "Senki halálának nem örülök. Priebke életében nem bűnhődött eléggé, és soha nem bánta meg tetteit, talán most a túlvilágon megteszi" - tette hozzá Pietro Terracina, az auschwitzi haláltábor egyik utolsó olasz túlélője.

Erich Priebke halálhírére Efraim Zuroff zsidó történész, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetője az olasz hírügynökségeknek úgy nyilatkozott, hogy a volt tiszt sohasem mutatott sajnálkozást vagy lelkiismeret-furdalást az általa elkövetett gyilkosságok miatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. ősz: A Kádár-korszak kétarcúsága
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár