2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ma meleg lenne Hadrianus

2013. június 24. 14:14

A művészetben megjelenő meleg-ábrázolásokat mutatja be a British Museum új tárlatvezetése a gyűjtemény homoszexualitással kapcsolatos darabjainak segítségével.

A Little Gay History címet viselő tárlatvezetésen az ókori egyiptomi papirusztekercseken megjelenő homoszexualitástól a homoerotikus szerelmet ábrázoló római ezüst ivóserlegen át David Hockney műveiig vezeti a látogatókat Richard Parkinson kurátor. A kalauz a meleg modellek jelentőségét is kiemeli a művészettörténetben - ismertette a BBC online hírszolgáltató.

A kalauzhoz audio tárlatvezetés is kapcsolódik, amelynek elkészítésében az elismert brit színész, Simon Russell Bale, valamint Maggi Hambling és Kate Smith is részt vett. A meleg témájú tárlatvezetés elindítását a héten zajló londoni meleg fesztivál programjához időzítették.

"A múzeumok mindig fontos helyszínei voltak annak, hogy az emberek eltöprengjenek szexuális identitásukon. A legtöbb múzeumban található ókori görög és római szoborgyűjtemény, amelynek meztelen férfitesteket ábrázoló szobrai lehetőséget nyújtottak a férfiak iránt vonzódó férfiaknak, hogy kulturálisan elfogadott formában nézzenek meg meztelen férfi testeket" - magyarázta Parkinson.

A kurátor rámutatott arra, hogy a British Múzeumban a 2008-as Hadrianus császárról szóló kiállítással kapcsolatban a látogatók körében végzett felmérés szerint nagyon kevesen tudták, hogy az ókori uralkodót "a mai fogalmaink szerint melegnek tartanák". Az audio tárlatvezetésben Bale elmeséli, hogy amikor Antonius a Nílusba fulladt, Hadrianus úgy zokogott, mint egy nő, és később is olyan elkeseredetten gyászolta elvesztett szerelmét, amihez fogható gyászra Parkinson szerint csak az Albert herceget sirató Viktória királynőnél találhatunk példát.

"Az emberek gyakran gondolják, hogy a meleg és leszbikus történelem kisebbségi történelem, holott ez természetesen része az emberi történelemnek. A szexuális különbözőség olyasmi, amely mindannyiunkat érint" - fogalmazott Parkinson.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár