2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Belügyminisztérium mint a hatalom ökle

2013. június 17. 14:31

A belső elhárítás (Belügyminisztérium III/III. Csoportfőnökség) által titkosszolgálati eszközökkel gyűjtött adatoknak különböző következményei lehettek. Adott politikai megrendelés esetén a „puha diktatúra” idején is sor kerülhetett kemény hatalmi intézkedésekre.

Kádár János 1982-ben például így igazította el az ellenzékkel foglalkozó belügyi illetékeseket: „Rámenni, egyszerűen rámenni, az istenit az anyjának, hát ezt mindenütt a világon csinálják, és ez még nem is adminisztratív intézkedés, kellemetlenkednek nekik, no, mert már harmadszor veszik el a hajtási igazolványt, vagy mit tudom én, mi a rossebet, hát miért nem lehet ezt megcsinálni? Lakást is megállapítják, hogy életveszélyes, átteszik szükséglakásba.”

Ezt követően gyakoribbá váltak azok a vexáló (vegzáló) intézkedések, amelyek más hatalmi szervek bevonásával történő nyomásgyakorlást, egyszerűbben fogalmazva zaklatásokat jelentettek. Az 1988. június 16-án kelt napi jelentés egy intézmény (egy vendéglátóipari egység) elleni komplex fellépés módozataira mutat példát. Ilyén intézkedéseket ugyanakkor más területeken is alkalmaztak, például az egyházi elhárítás is kezdeményezett szabálysértési eljárásokat a "Hare Krisna szekta" vállalkozásai ellen ebben az időben.

(Az alábbi jelentésen a BM III/III. csoportfőnökség irányítóinak Horváth Józsefnek, illetve Harangozó Szilveszternek a kézírása is megtalálható. Horváth a Duna-gate borány idején tett szert országos ismertségre, mint a megfigyelések fő felelőse, a belső elhárítás utolsó parancsnoka. Harangozó, mint elődje, egyszersmind 1988-ban miniszterhelyettesként felettese még eredményesebb „karriert” tudhatott magáénak. Ő Péter Gábor titkárságától jutott el a kádári Belügyminisztérium vezetésébe.)

Mindezeken túl a hatalom eszköztárát más, a nap krónikájához köthető események is megidézik. 25 évvel ezelőtt erőteljes rendőri fellépéssel akadályozták meg a Nagy Imre és társai kivégzésére történő megemlékezést a Batthyány-örökmécsesnél.

NOIJ – összefoglaló jelentés, 1988.06.16. (118)

17. A BM III/III Csoportfőnökség információja alapján jelentettük, hogy a „Tudományos Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének” június 4-ei csoportalakító ülését a Kisrabló étterembe tartották meg, és a következő összejövetelüket is ott tervezik megtartani.

A cikk folytatása a A III/III. krónikája blogon

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár