2020. különszám: Egészségünk története
ITT támogathatsz bennünket

Nőtt az érdeklődés a Stasi iratai iránt

2013. január 7. 11:22 MTI

Németországban tavaly tovább nőtt az érdeklődés a keletnémet állambiztonsági szolgálat (Stasi) iratanyaga iránt, a 110 ezer folyóméternyi aktát kezelő hivatalhoz csaknem 10 százalékkal több megkeresés érkezett, mint egy évvel korábban.


A hivatal adatai szerint 2012-ben 88 231 iratbetekintési kérelem érkezett magánemberektől, míg 2011-ben 80 611. Az 1992 óta működő hivatal összesen már majdnem 3 millió állampolgári megkeresést kapott. A statisztika alapján egyre több fiatal érdeklődik a családjáról a Stasinál keletkezett dokumentumok iránt, ezt jelzi, hogy tavaly a kérelmezők 6 százaléka elhunyt közeli hozzátartozókra vonatkozó dokumentumokat kívánt megismerni.

Állami, önkormányzati szervezetektől 2012-ben nagyjából 17 ezer megkeresés érkezett, ezek többsége jóvátételi- és nyugdíjügyekkel kapcsolatos. Több mint 300 kérelem bizalmas munkakör betöltésére jelölt személyek biztonsági ellenőrzésére - átvilágítására - vonatkozott. A Stasi iratanyagáról rendelkező törvény szerint 2019-ig, a berlini fal jelképes leomlásának 30. évfordulójáig végezhető ilyen típusú átvilágítás. A jogszabály ugyan nem rendelkezik róla, de politikusi és szakértői körökben uralkodó véleménynek számít, hogy a rendszerváltás 30. évfordulóján a hivatalt is be kell zárni, mert a harmadik évtized végére várhatóan befejeződik a keletnémet állambiztonsági múlt feltárása.

A Berliner Morgenpost című lap vasárnapi beszámolója szerint azonban a konzervatív-liberális kormánykoalíció számos parlamenti képviselője a Stasi-iratok iránt mutatkozó töretlen érdeklődésre hivatkozva szorgalmazza, hogy 2019 után is maradjon meg az iratbetekintés lehetősége. A Stasi módszerei és a fogva tartott áldozatok sorsa iránt is mind nagyobb az érdeklődés: tavaly minden korábbinál többen, 351 ezren látogatták meg a berlini Hohenschönhausen kerületben egykor működő Stasi-börtönben kialakított emlékhelyet. Az 1994 óta működő intézményt már 2,6 millióan keresték fel. Tavaly legtöbben az ország nyugati részéből, illetve nyugat-európai országokból érkeztek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár