2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

A KGB és a CIA szervezte a bársonyos forradalmat?

2012. december 17. 13:40

Sokaknál kiverte a biztosítékot a kassai Jenisej utcai alapiskola egyik nevelőnője, aki egy faliújságot készített 1989. november 17-ének évfordulójára. Az itt megjelent szövegek alapjaiban kérdőjelezik meg a bársonyos forradalmat.

A nevelőnő faliújságján ugyanis az olvasható, hogy a forradalmat a Kommunista Párt Központi Bizottsága tagjainak egy része, a szovjet KGB, az amerikai CIA és az izraeli Moszad tervezte meg.

Minderről a Sme napilap számol be hétfőn, az újság szerkesztőségének figyelmét felháborodott szülők hívták fel az ügyre. Többek szerint a nevelőnő hazugságokkal tömi a gyerekek fejét, és nem lenne keresni valója az oktatásügyben.

A nevelőnő úgy gondolja, nem követett el hibát. A szöveget az interneten találta, érdekesnek találta, és mivel a szerző hivatalos médiára hivatkozott, nem vizsgálta meg azt. Hozzátette: a forradalom idején diák volt, és úgy gondolja, a dolog valóban valahogy így történhetett. Az iskola igazgatója, Róbert Schwarcz műtéten esett át, így egy ideje nem tud dolgozni járni. Elmondása szerint a faliújság tartalma kellemetlenül meglepte. Hozzátette: a nevelőnő eddig nem okozott neki csalódást, és nem gondolja, hogy szándékosan, célzatosan tette volna a dolgot – adta hírül a Bumm.sk szlovák hírportál.

Valéria Leščinová kassai tanfelügyelő szerint a faliújság tartalma nincs összhangban a tananyaggal és az elvárásokkal. Véleménye szerint a jelenkori történelem problémaköre érzékeny hozzáállást igényel. A Sme több disszidenst és a bársonyos forradalom néhány vezetőjét is megkérdezte az ügyről. Miroslav Kusý politológus, a Charta 77 egyik első aláírója szerint a szöveg „beteg agyszülemény”, hasonló nagy összeesküvés-elméletekből pedig volt már rengeteg. „Nincs értelme cáfolni az ilyen agyszüleményeket. Az, aminél ott voltam, s amiért börtönben ültem, egész másról szólt. Ez két külön világ: a hit világa, és a tettek világa” – mondta a lapnak.

Fedor Gál, a szlovákiai forradalom egyik vezetője kételkedik egy olyan ember intellektuális szintjében, aki a rengeteg dokumentum és tanúvallomás dacára képes történelmi tényként tálalni az összeesküvés-elméleteket a diákoknak. „Megijeszt, hogy ilyen ember gyerekeket tanít. Nyilván nem mindenki szimpatizál a demokráciával, a kapitalizmussal és a mai helyzettel, de egy iskolai alkalmazottól elvárnánk egy minimális körültekintést, irodalomismeretet és jó ízlést” – jegyezte meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár