2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Francia bocsánatkérés a zsidók deportálása miatt

2012. július 25. 08:50

François Hollande francia köztársasági elnök vasárnap érzelemtől fűtött beszédben kért bocsánatot azért, hogy a második világháború idején a rendőrség Párizsban előbb összegyűjtött majd deportált 13 ezer zsidót.

A Vel d'Hiv-i razzia 70. évfordulóján a francia államfő elismerte, hogy a párizsi rendőrség által végrehajtott gettóba zárás „bűn volt, amit Franciaországban, franciák hajtottak végre”. Hollande elismerően szólt politikai riválisáról, a jobboldali Jacques Chiracról, aki 1995-ben az első köztársasági elnökként ismerte el, hogy a razzia „Franciaország hibája” volt.

Egészen addig a francia köztársasági elnökök – köztük a Hollande mentorának is tartott szocialista előd, François Mitterrand – úgy fogalmaztak, hogy a kollaboráns Vichy-kormány és vezetője, Philippe Petain nem a Francia Köztársaságot képviselte.

1942. július 16-17. között a párizsi rendőrség a Tavaszi Szél fedőnevű akció során összesen 13152 zsidót terelt össze a francia fővárosból és a külvárosokból; ez volt az első alkalom, hogy francia nőket és gyermekeket is őrizetbe vettek. A hajnali razzia során egész családokat parancsoltak a Velodrome d'Hiverbe, ahol napokon keresztül víz és élelem nélkül voltak, mielőtt a német koncentrációs táborokba deportálták őket.

A kétnapos razzia során az 1942-ben Auschwitzba küldött 42 ezer franciaországi zsidó negyede került ekkor a haláltáborokba. A különböző zsidó szervezetek becslése szerint közülük mindössze 811-en térhettek haza.

Vasárnap Hollande a beszéd után elhelyezte a kegyelet virágait az 1959-ben lerombolt Velodrome helyén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár