2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Londoni olimpia először - 1908

2012. június 11. 15:14 MTI

Magyarország: 6. hely az éremtáblán, három arannyal

Mi, magyarok akárcsak a megelőző hármon, a londoni olimpián is jelen voltunk: 63 honfitársunk nyolc sportágban kilenc érmet - három aranyat, négy ezüstöt és két bronzot - nyert, ezzel pedig a hatodik helyen végzett a nemzetek éremversenyében. Bár katonatisztek nem indulhattak a brit fővárosban, "helyetteseik" is végigverték a világot, ahogy azt követően is, évtizedeken át tették a pengeforgatás magyar művészei.

Az 1908-as eseményen az egyéni karddöntő hat résztvevője közül öt (!) magyar volt - Fuchs Jenő nyert Zulawszky Béla előtt. Első lett a kardcsapat is, amelyet a szólóelsősége után duplázó Fuchs mellett Földes Dezső, Gerde Oszkár, Tóth Péter és Werkner Lajos alkotott. Remekelt nehézsúlyú birkózónk, Weisz Richárd, aki a kötöttfogás óriásainak csúcskategóriájában az aranyéremért az orosz Alekszandr Petrovot verte - mivel még nem létezett az időkorlátra vonatkozó szabály - végkimerülésig tartó, csaknem hetvenperces (!) csatában.

Arany nézett ki a négy esztendővel korábban, St. Louisban két olimpiai elsőséget is kiérdemelt magyar úszózseninek, Halmay Zoltánnak is, de miként neki 100 m gyorson, ugyanúgy a 4x200 méteres férfi gyorsváltónknak (tagjai: Munk József, Zachár Imre, Las-Torres Béla, Halmay) is meg kellett elégednie Londonban a második hellyel. Mint ahogyan a világszínvonalú magyar atlétikának is szerényebb lett az összmérlege a reméltnél. A legjobban a 188 centiméterig jutott - az országos rekordot négy centivel megjavító - magasugró, Somodi István szerepelt, aki második, az olimpiai váltófutó - Simon Pál, Wiesner-Mezei Frigyes, Nagy József, Bodor Ödön (az előfutamban Wiesner-Mezei helyett indult Rácz Vilmos) összeállításban - pedig a harmadik lett. A másik magyar bronzérem az evezősök egyes versenyében rajthoz állt Levitzky Károly nevéhez kötődik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár