2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Londoni olimpia először - 1908

2012. június 11. 15:14 MTI

A győztest átvonszolták a célvonalon

Az intermezzo sem zavarhatta meg azonban az áprilistól októberig széthúzott játékokat, amelyeken akadtak ugyan zökkenők, előfordultak például szabályértelmezési gondok főleg a házigazdák és az amerikaiak között, az egykori beszámolók és az utókor értékelése szerint is azonban alapvetően rendben lezajlott a IV. nyári olimpia.

Annak történéseit összefoglalva a krónikások leginkább azt tartották fontosnak kiemelni, hogy a maratonfutás győztesét utóbb kizárták, de ezt is a szabályok értelmében tették. A NOB honlapján fellelt történet szerint a 42 195 méter teljesítése közben többször is a földre rogyó olasz Dorando Pietri a stadionba beérkezve gyakorlatilag végképp elkészült az erejével, irányt is tévesztett, majd alig néhány méter megtétele után összeesett. Valahogy megint felkecmergett, és futott, azaz vánszorgott tovább, ám a cél előtt pár lépéssel újból a földre zuhant. Szinte önkívületi állapotban volt, amikor a segítségére siettek a nézők, pontosabban két önkéntes "megmentő" a célba cipelte a taljánt, akit azonban utóbb - éppen a tiltott külső segítség igénybe vétele miatt - a versenybíróság diszkvalifikált. Mint erkölcsi győztes azonban másnap a királyi ház külön ajándékaként egy ezüstkupát kapott vigaszdíj gyanánt.

Szokatlan véget ért a 400 méteres férfi síkfutás döntője is, merthogy azt meg kellett ismételni. A fináléban eredendően négyen - egy angol és három amerikai - versenyeztek, ám mivel a tengerentúliak a hazai atlétát akadályozták, a végeredményt megsemmisítették, és új döntőt írtak ki. A "repetából" azonban az amerikaiak már nem kértek, a megismételt döntőben nem indultak el, így az egyedül "versengő" angol győzött.

Az Egyesült Államok már akkor is roppant erős atlétikája azonban nem maradt sikerek nélkül, már csak a duplázó Ray Ewry miatt sem, aki két aranyat tett hozzá korábbi gyűjteményéhez, és Londonban nyolcszoros olimpiai bajnokká lépett elő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár