2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Londoni olimpia először - 1908

2012. június 11. 15:14 MTI

Két tucat sportág, az atlétikától a vívásig

A 104 évvel ezelőtti rendezvény programjában a már akkor is hovatovább alapsportnak tekintett atlétikán és víváson kívül akadtak jócskán érdekességek: olyan különleges számok mellett, mint amilyen a lovaspóló, a rögbi, a lacrosse, a rakett, a jeu de paume vagy éppen az atlétika egyik számának minősített kötélhúzás volt, motorcsónakversenyeket is rendeztek, méghozzá a Temzén. Londonban debütált a gyeplabda és a labdarúgás, de a műkorcsolya is

Ez utóbbi volt az igazi "kakukktojás", hiszen téli sportágat szuszakoltak be a nyári olimpia kínálatába, de megfért ez is az újkori olimpiák a sport és béke jelszavával Pierre de Coubertin francia báró kezdeményezésére útjának indult sorozata negyedik állomásának műsorában.

Részvételi csúcsot jelentő módon 22 országból, közte az olimpiai újonc Finnországból és Törökországból összesen (amint abban többszöri egyeztetés után megállapodtak a kutatók) 2035 - 1999 férfi és 37 női - versenyző próbált szerencsét az 1904-es 18 helyett 1908-ban már 24 sportágban, együttesen pedig 110 versenyszámban.

A házigazdák őszinte örömére az első londoni olimpián avatták a brit teniszező, Gwendoline Eastlake-Smith személyében az első női aranyérmest a játékok históriájában. Elégedettségre adhatott okot a vendéglátók körében az is, hogy ők lettek a legeredményesebbek 145 medált tartva otthont, 56 arany, 51 ezüst és 38 bronz eloszlásban. Mögöttük végzett az Egyesült Államok (23, 12, 12) és Svédország (8, 6, 11).

Az indulók sorában ott volt Bohémia (Csehország) és Fokföld (a mai Dél-afrikai Köztársaság), továbbá egy "vadonatúj" képződmény is: Ausztrálázsia. Földrajzilag és politikailag sem nagyon értékelhető az elnevezés, "olimpiailag" viszont igen: a londoni országalakzat úgy született meg, hogy Ausztrália és Új-Zéland közös csapattal indult.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. nyár: Hírhedt emberrablások
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 20% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
12 450 ft 9 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár