2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Ki készíthette az első magassarkút?

2012. április 17. 15:22

A magassarkú cipők csak az ötvenes években indultak diadalútjukra, de a viseletnek évszázados előzménye van. Valószínű, hogy a "feltaláló" olasz cipőkészítő mestert francia tervezők segítették. "Tűsarok" Aphroditétól Madonnáig.

Az ókori görögök már a szerelem és szépség istennőjét, a tenger habjaiból kiemelkedő Aphroditét is magasított talpú cipőben ábrázolták. Évszázadokkal később a velencei kurtizánok libbentek teremből terembe ilyen – nem éppen a kényelmükről híres – lábbelikben, mígnem XIV. Lajos korára a piros tűsarok már a nemesség ismertetőjegye lett.

Azonban egészen a második világháború utáni évekig kellett várni, mire a cipők végre elfoglalták méltó helyüket a divatban. A katonák magas sarkú cipőt viselő címlaplányokról (ún. pin-up girl) ábrándoztak, de miután hazatértek a frontról, kénytelenek voltak szembesülni a rideg valósággal: feleségeik a háború miatt inkább a kényelmesebb viseletet választották. Ahogy az élet kezdett visszatérni a normális kerékvágásba, az elegancia ismét hódított; a tűsarok az ötvenes évekre divat lett.

„Vannak, akik Ferragamo, mások Roger Vivier vagy Perugia nevét mondják, ha a magassarkú cipő megszületéséről beszélünk” – mondta el Valerie Steele, az amerikai Fashion Institute of Technology múzeum kurátora. „Úgy gondolom, hogy a magassarkú cipőt (stiletto) az ismeretlen olasz mester nem egyedül készítette, talán francia tervezőkkel dolgozott együtt” – tette hozzá.

Ahogy a sarok rajzszög méretűre zsugorodott, a stiletto – amely egy olasz tőrről kapta a nevét az 1700-as években – a francia haute couture egyik szimbólumává lett. Az haute couture (szó szerinti fordításban: „magas szabászat”) az exkluzív, egyedi gyártású divatcikkekre vonatkozott, s eredetileg az angol Charles Frederick Worth munkáit nevezték így, aki a 19. század közepének Párizsában alkotott. Stilettót Gina Lollobrigida és Marilyn Monroe is hordott, utóbbinak negyven pár Ferragamo-cipője volt.

A hatvanas évek ellenkultúrája nem kedvezett a divat hódításának, a magassarkú cipők visszaszorultak, de a szexiparban töretlen maradt a lendülete. A hetvenes években Gloria Vanderbilt tette halhatatlanná, majd jöttek a nyolcvanas évek, ahonnan Madonna vitte magával a következő dekádba, hogy aztán a magassarkú 2008-ban hirtelen a politikában találja magát. Mike Huckabee amerikai konzervatív politikus szerint őt és Sarah Palin alaszkai kormányzót ugyanis egyetlen dolog különbözteti meg: egy pár stiletto.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár