2020. ősz: Hiúságunk története
ITT támogathatsz bennünket

Háromezer éves kelta ékszer Észak-Írországból

2012. április 3. 13:20 MTI

Díszes kelta aranyékszert talált fémkeresővel Észak-Írországban, Fermanagh grófságban a tőzegmocsárban egy amatőr régész; a lelet korát háromezer évesre becsülik.


Amikor Ronald Johnson, aki a kelták egyik legfontosabb ékszerére, a torquesre bukkant 2009-ben, azt hitte, hogy egy régi automobilból származó rugóra lelt. Letisztította a rejtélyes fémtárgyat, majd elrakta, s évekre megfeledkezett róla, mígnem a kincskeresők lapjában meg nem látta egy tekert aranyékszer fényképét. Ezután vitte el a leletet az Armagh grófságbeli Múzeumba - olvasható a BBC hírei között.

A 119 centiméteres csavart ékszer i.e. 1300 és i.e. 1100 között készülhetett, az anyaga 87 százalék aranyból és 13 százalék ezüstből áll. Értékét a British Múzeum szakemberei állapítják meg.

Mint Greer Ramsey, az Armagh grófságbeli Múzeum szakembere rámutatott, az ékszer neve a latin "torqueo" (tekerni) szóból származik, utalva az ékszer eredetileg jellemző, tekert formájára. Eddig 10 torques került elő Írországban, 38 pedig Nagy-Britanniában. A vezetők, harcosok és előkelő nők ékszere volt, néha karkötőként, néha nyakperecként viselték. A most előkerült ékszer tekintélyes méreteiből kiindulva azonban valószínűsíthető, hogy derékon viselhették.

Azt nem lehet tudni, hogyan került a tőzegmocsárba - előfordulhat, hogy tulajdonosa halála után temették el, de előfordulhat, hogy az isteneknek ajánlották fel.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. ősz: Hiúságunk története
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Olvasta már?
Bezár