2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sör és Vietnam

2012. március 12. 11:19

Az ausztrál katonák körében a legnagyobb problémát a túlzó sörfogyasztás jelentette az 1962 és 1972 közötti fegyveres szerepvállalás idején, ittas katonák három felettesüket is megölték.

Egy nemrégiben napvilágot látott jelentés szerint az ausztrál katonák a konfliktus utolsó napjaiban napi akár öt doboz sört is elfogyaszthattak. Az ausztrál parancsnokok ezt nem tartották akkorra problémának, szerintük a sör kisebb ártalommal jár, mint az amerikai társaik körében dívó heroin- és marihuánafogyasztás – derült ki az ausztrál hadsereg történetét feldolgozó könyv utolsó, harmadik kötetéből (Fighting to the Finish).

A kötet társszerzője, Ashley Ekins hadtörténész tájékoztatása szerint néhány parancsnok úgy gondolta: inkább engedik a katonáknak az alkoholfogyasztást, a tiltás ugyanis a visszájára fordulhat. Ugyan a műveletek során szigorúan tiltották az ivászatot, a Nui Dat-i és Vung Tau-i táborukba visszaérve kedvükre tivornyázhattak a megfáradt a katonák.

Mindhárom esetben, amikor egy ausztrál közkatona megölte felettesét, nagy szerepe volt az alkoholnak – írja a könyv. Egyszer 1969-ben egy hadnagy szakította volna félbe a katonák között rendezett mulatságot, mikor egyikőjük gránátot hajított a sátrára; egy tiszt viszont olyan részeg volt, hogy hiába aludt ugyanabban a sátorban, nem ébredt fel a robbanásra.

A feljegyzések tanúsága szerint fél év alatt – 1969 novemberéig – 7,5 millió doboz sört szállítottak a konyhákra, ami 7500 ausztrál katonával számolva átlagosan napi öt-hat doboz sört jelentett fejenként. Több olyan parancsnokról is tudni, aki megpróbálta valahogyan visszaszorítani a katonák közötti mértéktelen alkoholfogyasztást, de miután bevezették a napi két doboz fejadagot, a bevetésről visszaérkezők együltőben megitták a felhalmozott készleteket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár