2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vietnam segítséget kér a háborús bombák megsemmisítéséhez

2011. december 5. 10:21 MTI

Vietnam félmilliárd dolláros nemzetközi és hazai támogatást szeretne kapni ahhoz, hogy megsemmisítse a háborúból hátramaradt bombákat, aknákat és lőszereket - közölték Hanoiban egy nemzetközi adományozói konferencián.

Nguyen Tan Dung kormányfő elmondta, hogy az országban a háború befejezése óta több mint 42 ezer ember halt meg és több mint 62 ezer megsebesült ezektől a fegyverektől és lőszerektől. Hangoztatta, hogy a délkelet-ázsiai ország nemzetközi segítséggel szeretne megszabadulni terhes háborús örökségétől. A fórumon David Shear amerikai nagykövet arról számolt be, hogy az Egyesült Államok 62 millió dollárral járul hozzá az aknamentesítéshez és az áldozatok megsegítéséhez.

A vietnámi háború amerikai veteránjainak emlékalapja szerint több mint 350 ezer tonna akna és robbanószer veszélyezteti még a lakosságot szerteszét az ázsiai országban. A vietnámi polgárháború 1964-ben kezdődött a II. világháború után kettévált, majd 1954-ben hivatalosan is kettéosztott Észak- és Dél-Vietnám között. Mindkét országrész vezetésének célja az ország egyesítése volt a saját irányítása alatt. A dél-vietnámi kormányt támogató amerikaiak egyre inkább belebonyolódtak a polgárháborúba, és 1968-ban már félmillió amerikai katona harcolt vietnámi földön. A 11 évig tartó háború az amerikaiak megszégyenítő vereségével ért véget.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár