2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Argentin bojkott a falklandi vita miatt

2012. február 14. 15:38 MTI

Bojkottálni fogja a brit zászló alatt közlekedő hajókat az argentínai közlekedési dolgozók szakszervezete a két ország között kiéleződött, a Falkland-szigetek szuverenitásáról szóló vita miatt - adta hírül kedden a BBC brit közszolgálati televízió hírportálja.


A kikötőmunkásokat is magában foglaló szakszervezet közleményében kifejtette, hogy az intézkedés az összes brit hajót érinteni fogja. Egyelőre nem tudni, hogy milyen hatása lesz a korlátozásnak.
A bojkott Buenos Aires azon törekvését támogatja, hogy a dél-amerikai ország visszaszerezze a spanyolul Malvin-szigetek néven emlegetett szigetcsoport feletti uralmat. Tavaly decemberben Argentína nyomására a Mercosur dél-amerikai kereskedelmi szervezet lezárta kikötőit a falklandi zászló alatt közlekedő hajók előtt.

A falklandi lakosok eközben a dél-amerikai országgal való konfrontációt kockáztatják azzal, hogy a Nagy-Britannia által kibocsátott útlevelük borítóján fel szeretnék tüntetni a Falkland-szigeteket is - közölte kedden a Daily Mail című brit napilap hírportálja. A lakosság körében felettébb népszerű kezdeményezés célja a Nagy-Britanniához fűződő kapcsolat megerősítése. A gibraltári hatóságok számára például engedélyezett, hogy feltüntessék területük nevét a brit útleveleken. A falklandiak egyébként 1983 óta jogosultak a teljes körű brit állampolgárságra.

Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök múlt héten hivatalosan is panaszt tett az ENSZ-nél amiatt, hogy szerinte a britek egyik legmodernebb hadihajójuk odavezénylésével súlyosan veszélyeztetik a térség békéjét. Nagy-Britannia abszurdnak nevezte a vádakat, hangsúlyozván, hogy a szigetek brit védelemben nem történt változás.

Argentína idén megerősítette területi igényét a Falkland-szigetekre, és felszólította a brit kormányt, hogy kezdjen tárgyalásokat a terület hovatartozásáról. David Cameron brit miniszterelnök erre azonban továbbra sem hajlandó, mondván, hogy "a falklandiak mindaddig bírják London támogatását, amíg britek akarnak maradni".

Nemrég Sean Penn hollywoodi filmcsillag és aktivista is állást foglalt a vitában, s arra kérte Londont, üljön tárgyalóasztalhoz. Az 51 éves kétszeres Oscar-díjas színész az argentin elnök asszonnyal tartott találkozón kijelentette: "a világ manapság már semmilyen formában nem tolerálja a gyarmati ideológia melletti nevetséges és elavult elköteleződést".

Az Argentína partjaitól 460 kilométerre keletre fekvő, hozzávetőlegesen 3000 fős lakosságú Falkland-szigetek 1833 óta állnak brit fennhatóság alatt. A két ország 1982-ben vívott egymással 74 napos háborút a terület szuverenitásáért, amikor Buenos Aires alulmaradt a brit haderővel szemben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár