2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
ITT támogathatsz bennünket

Történelmi sebeket tép fel az argentinok olimpiai meze

2011. december 6. 15:46

Provokatív mezben küldené a jövő évi londoni nyári olimpiai játékokra sportolóit egy argentin honatya. A Falkland Argentínáé címert London azonnal elítélte.


A tervezett címeren a sziget sematikus képe látszik. A dél-amerikai ország atlétái így jelennének meg a 2012-es ötkarikás játékokon, néhány héttel az után, hogy Nagy-Britannia megünnepli a falklandi háború 30. évfordulóját. A kép mellett a következő szöveg lenne olvasható: Las Islas Malvinas (a Malvinas a sziget spanyol neve) son Argentinas, azaz: Falkland Argentínáé.

Rosana Bertone, Cristina Kirchner elnökasszony Győzelmi Front pártjának képviselője terjesztette a több politikai párt támogatását élvező törvényt az argentin parlament elé. Mint mondta: „ez egy békés útja annak, hogy megvédjük jogainkat a sziget hovatartozásával kapcsolatban”.

Nincs ezen a véleményen Andrew Rosindell brit konzervatív képviselő: „Ha ezt elfogadják, az súlyos sértést jelent a falklandiaknak, akiknek joguk van arra, hogy britek legyenek” - jelentette ki. Kirchner szerint országának és Nagy-Britanniának újra kellene tárgyalnia a sziget hovatartozását, annak ellenére, hogy a Falkland-szigetek lakói korábban egyértelműen kijelentették, hogy a brit korona részének tartják magukat.

Ha a törvény átmegy, akkor a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is el kell fogadnia a címert. A szigetet 1982-ben foglalta el Argentína, majd Nagy-Britannia a két hónapon át tartó háborúban visszaszerezte; a harcok során 255 brit és 655 argentin katona lelte halálát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár