2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Napóleon katonáinak csontjai kerültek elő Lengyelországban

2011. november 22. 12:59

Régészek szerint igen nagy a valószínűsége annak, hogy az 1812-es orosz hadjárat során elhunyt katonák csontjait találták meg egy elkerülő út építése során az északkelet-lengyelországi Oleckonál.

A 350 katona földi maradványait egy elfeledett sírkertben, egy erdős vidék megtisztításakor találták meg. „Az itt eltemetettek csontjainak megvizsgálása olyan emberek testi elváltozásairól árulkodik, akik egész életüket lóháton töltötték” – nyilatkozta Hubert Augustyniak a lengyel PAP hírügynökségnek.

Az áldozatok fele gyermek; a szakértők szerint ők a közeli faluból származtak. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a falusiak az elégtelen táplálkozás és a megterhelő munka miatt rendkívül sokat szenvedtek. Az archeológusok 1710 és 1842 között vert érméket is találtak, valamint néhány ékszert és egy vaskeresztet. A katonák egyenruháját valószínűleg ellopták.

Mintegy 400 ezer katona halt meg az 1812-es orosz hadjárat során. Legtöbbjük lengyel volt, ők országuk sokadik újjászületését várták Napóleon sikeres katonai vállalkozásától. Napóleon 1807-ben megalapította a Varsói Hercegséget, az öt évvel későbbi háborút pedig a „második lengyel hadjáratának” nevezte.

Bár a francia császár az Orosz Birodalom ellen vezetett hadjáratban végül legyőzte az orosz seregeket, és elfoglalta Moszkvát, az orosz télben hadserege nagy részét elveszítette, és kénytelen volt visszavonulni, amely során még több katona hunyt el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár