2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felújították Lengyelország nemzeti hősének egykori lakosztályát

2011. július 18. 13:13 MTI

Bronislaw Komorowski lengyel államfő ünnepélyesen megnyitotta pénteken a világfiból nemzeti hőssé lett késői 18. századi lengyel arisztokratának, Józef Poniatowski hercegnek, Szaniszló Ágost lengyel király unokaöccsének felújított egykori rezidenciáját a varsói Pod Blacha-palotában.

A lengyel elnök beszédében az egyesült Európa előfutárának nevezte Poniatowskit. A Bécsben született herceg (1763-1813) osztrák katonai szolgálatba lépett, hadnagyi rangot szerzett, majd II. József császár szárnysegéde lett. Részt vett a török elleni háborúban, Szabács várának ostrománál súlyosan megsebesült. 1789-ben a szejm hívására Lengyelországban telepedett le, és a lengyel hadsereg főparancsnoka lett. 1794-ben Kosciuszko seregében harcolt. 1807-ben a Napóleon által életre hívott varsói nagyhercegség hadügyminisztere lett. A lengyel hadtest parancsnokaként vett részt Napóleon oroszországi hadjáratában. A lipcsei "népek csatájában" Napóleon oldalán harcolt az osztrákok ellen, és a francia sereg veresége után menekülés közben az Elster folyóba fulladt.

Nagybátyjától, a királytól kapott lakosztálya a varsói Királyi Várhoz csatlakozó barokk Pod Blacha-palota első emeletén volt, ahol nagyvilági életet élt. Ezt újították most fel nagy műgonddal egykori festmények és levéltári anyagok, többek között az 1803-1804-ben végzett restaurálás iratai alapján. A felújítás költségeit a szejm hozzájárulásával az elnöki hivatal költségvetéséből fedezték. A festményeket, amelyek most segítettek a korhű felújításban, még azelőtt elvitték a palotából, hogy azt a megszálló németek 1944-ben porig égették volna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár