2021. tavasz különszám: 18 festmény, amit imádunk
ITT támogathatsz bennünket

Gagarin diadalmenete Magyarországon

2011. szeptember 6. 09:32

Jurij Gagarin 1961-es látogatása a Kádár-rendszer kitörési kísérlete volt az 1956-ot követő helyzetből. A szovjet asztronauta látogatása jól példázza azt, hogy egy élő propagandafegyver hogyan járulhat hozzá az ingatag rendszer stabilizációjához - tudhatjuk meg az ArchívNet legújabb számából.


Kocsis Piroska, a MOL főlevéltárosa tanulmányában 1961 egyik legfontosabb közéleti eseményét, Jurij Gagarin magyarországi útját vizsgálta. A szovjet asztronauta látogatása igen fontos pillanat volt, mert Gagarin egy személyben testesítette meg mindazt, amit a szocialista blokk láttatni akart magáról: a vélt technikai fölényt és diadalt, ugyanis a szovjet katonatiszt 1961. április 12-én első emberként jutott ki az űrbe. A fiatal, jóképű és szerény űrhajós a sikernek köszönhetően „két lábon járó propagandafegyver” lett, az elvhű kommunista űrutas mindig feltétlenül kiállt hazája rendszere mellett. A látogatás három napja alatt Magyarországon Gagarin-láz tombolt, az asztronauta sokkal több ember számára volt szerethető, mint a fennálló rendszer.

Az MSZMP Politikai Bizottsága 1961. június 6-án tartott ülésén döntött Gagarin meghívásáról. A döntéshozók tudatosan időzítettek, amikor augusztus 20-a alkalmából három napos látogatásra hívták az űrhajóst. Miután a magyar politikai kérésre kedvező válasz érkezett, hosszas tanakodás után egy laza programot jelöltek ki a fontos vendégnek. A Népszabadság, az MSZMP lapja 1961. augusztus 16-án a címlapon tudatta Gagarin látogatását Magyarország népével; Budapestet már az űrhajós érkezését megelőző napon feldíszítették.

A szocialista tábor hősének gépe augusztus 19-én szombaton, reggel 9 óra 40 perckor landolt Ferihegyen, ahol már hatalmas tömeg és hivatalos delegáció várta. Először Marosán György és Kállai Gyula részesítette elvtársi csókban a megilletődött asztronautát. A fogadáson tiszteletét tette az MSZMP vezérkarának jelentős része, jelesül Biszku Béla, Fock Jenő, Nemes Dezső, Rónai Sándor, Somogyi Miklós, Gáspár Sándor és Szirmai István. Kádár János nem volt jelen, a tájékoztatás szerint éppen nyaralását töltötte, viszont felesége táncolt a későbbiekben Gagarinnal.

Szombat délben hivatalosan fogadták a Parlament épületében a szovjet asztronautika hősét, aki a délutáni nagygyűlésen személyesen is felszólalt 200 ezer ember előtt, méltatva a szovjet űrkutatást. Vasárnap, 1961. augusztus 20-án Gagarin a vidéki Magyarországot tekintette meg. A szovjet asztronauta ellátogatott a szocialista mintatelepülésre, Sztálinvárosba, valamint tiszteletét tette Pécsen és Komlón is. Visszafeléút az űrhajós szerelvénye Sárbogárdon és Dombóváron is megállt.

Hétfőn, augusztus 21-én Gagarin még egy sajtótájékoztatón vett részt a Szabadság sétahajón, majd találkozott a magyar fegyveres erők képviselőivel. Az első űrhajós hivatalos programja lezárultával visszatért a repülőtérre, és hazatért, látogatásáról viszont hosszú hónapokon át beszéltek. A hivatalos magyar sajtó a látogatás minden pillanatát rögzítette szóban, képben és írásban.

Gagarin látogatása jó példája annak, hogy egy külföldön és belföldön egyaránt elszigetelődött rendszer hogyan próbált kitörni a szovjet propaganda élő jelképének segítségével.

Kocsis Piroska teljes cikke az ArchívNet legújabb számában

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. tavasz: Híres testvérek árnyékában
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár