A vörösterror 133 napja

Észak-Dakota: egy sosemvolt állam

2011. július 26. 13:55 BBC News

Megdöbbentő felfedezésre jutott a kilencvenes években egy amerikai nyugdíjasotthon lakója: Észak-Dakota a helyi alkotmány formai hibája miatt nem tekinthető szövetségi államnak. A hatóságok megkésve bár, de elfogadták a szokatlan észrevételt.


John Rolczynski, egy Grand Forks-i öregotthon lakója megdöbbentő formai hibára bukkant az észak-dakotai alkotmányban: az alaptörvényből kihagyták a végrehajtói hatalom egyes tisztségviselőinek eskütételi kötelezettségét a szövetségi alkotmányra, viszont az Egyesült Államok alaptörvényének hatodik cikkelye szerint mind a három hatalmi ág - végrehajtói, törvényhozói, és bírói - minden tisztviselőjének esküjét előírja. A tévedés óta azonban több mint 120 éve tévesen, államként működik Észak-Dakota.

Rolczynski nyomozását 1995-ben kezdte, felfedezésével kapcsolatban számos hivatalnak és személynek - még Bill Clinton elnöknek is - írt, de válaszra sem méltatták, egészen 2011-ig, amikor Tim Mathern, az állam két szenátorának egyike sikeresen előterjesztette a formai hibát kijavító törvényjavaslatot, amelyről 2012-ben szavazhatnak a helyi polgárok.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!