2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Múzeum nyílt az amerikai emberjogi aktivisták emlékére

2011. július 19. 13:46

Múzeummá alakították Alabama fővárosának egyik elhagyott buszpályaudvarát, ahol a feldühödött tömeg a békés emberjogi aktivistákra támadt 1961-ben.

Múzeummá alakították azt az Alabama állam fővárosában, Montgomery-ben lévő buszállomást, ahol véres támadás érte a Freedom Riders-nek nevezett emberjogi aktivistákat 1961 májusában. A Montgomery városában történt eseményeket a brutálisan összevert Jim Zwergről készített fénykép tette híressé.

Az új múzeum mindössze egy szobából áll, s csak pénteken, illetve szombaton van nyitva, déltől délután négy óráig. A májusban megnyitott első kiállítás 15 művész munkáit tartalmazta; az alkotók műveiken az emberjogi aktivisták történelmi jelentőségű utazását ragadták meg.

Az 1980-as években a Greyhound busztársaság Montgomery állomása üres volt, így 1990-ben a város hatóságai bejelentették a stadion épületének lebontását, ám néhány alabamai tisztviselő és az Alabamai Történelmi Társaság erőfeszítéseinek köszönhetően az épület megmenekült. A fehér utasok számára fenntartott bejárat megmaradt, míg a színes bőrűek szegregálására szolgáló kaput lebontották.

Az Egyesült Államok déli tagállamaiban sorra születnek meg a polgárjogi mozgalom történetét bemutató múzeumok, a folyamat az 1990-es évek elején létrehozott memphisi Nemzeti Polgárjogi Múzeummal kezdődött meg.

A Freedom Rider-ek olyan emberjogi aktivisták voltak, akik végigutazták az Egyesült Államok déli tagállamait, hogy gyakorlatban is kipróbálják az amerikai Legfelsőbb Bíróság Boyton kontra Virginia ügyben hozott 1960-as ítéletét, amely tiltotta a bőrszín szerinti megkülönböztetést az államközi buszjáratok termináljaiban és étkezőiben. Céljuk az volt, hogy felhívják a figyelmet a déli államokra jellemző, szövetségi törvényekkel ellentétes jogi gyakorlatra. Útjuk során az afro-amerikai és fehér aktivisták többször lettek brutális támadások áldozatai.

A helyi hatóságok számos esetben tudatosan passzívak maradtak, magukra hagyták, és kiszolgáltatták a jogvédőket a vascsövekkel felszerelkezett dühöngő tömegnek; több alkalommal a rettegő kórházi dolgozók megtagadták az ellátást a sebesült polgárjogi aktivistáktól. A Freedom Rider-ek 1961-es akciója felhívta az amerikai nyilvánosság figyelmét a déli államokban fennálló tarthatatlan állapotokra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár