A vörösterror 133 napja

Kétszintű műemlékvédelmet javasol az IFK

2011. július 12. 15:35 MTI

Francia és német példa alapján műemlék, és alacsonyabb védelemmel rendelkező műemléki értékkel bíró megkülönböztetést javasol az értékes régi épületekre a legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztőket tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) - közölte a szakmai szervezet.


Jelenleg 14 ezer műemlék épület van Magyarországon, sok közöttük a romos állapotú. Miután egy régi épület felújítása 30-40 százalékkal drágább az új építésűnél, a fejlesztők nem szívesen vágnak bele a munkába, figyelemmel arra is, hogy a kihasználhatóságuk és az energetikai jellemzőik is hátrányt jelentenek. Az IFK felsorolja azokat a szükséges állami szabályokat, amelyek megkönnyítenék az ilyen épületek felújítását. Az első a már említett kétszintű védelem, amikor a második kategóriában szabadabb kezet kapna a fejlesztő.

Az ideiglenes védelmet ma bárki kérheti, és ez egy-két évvel hátráltatja a munka megkezdését. A jövőben csak a tulajdonos, a műemlékvédelmi hatóság, illetve a fejlesztő kérhessen ideiglenes védelmet, és egy év helyett csak három hónapig tartson az - szól a következő javaslat. Az IFK szeretné elérni, hogy ha a fejlesztő az eredeti lakó funkciót állítja helyre, akkor kapjon a költségeire áfa-mentességet. Az épület energiahatékonyságának jelentős növelésével pedig csökkenjenek a védelmi előírások, illetve ahol lehetetlen parkolót építeni, ott szűnjön meg ez a kötelezettség.

2019. tavasz: A vörösterror 133 napja
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Vár negyed a föld alól | Régészeti kiállítás | Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!