2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Nagy Imre-per hanganyagának részletei a Kossuth Rádióban

2011. június 7. 19:16 MTI

Az MR1-Kossuth Rádió június 13. és 16. között Nagy Imre-per - Újratárgyalás 2011 címmel új dokumentum-sorozatot indít a mártír miniszterelnök kivégzésének és újratemetésének évfordulója alkalmából.

A négyrészes műsor szerkesztő-műsorvezetője, Nagy György András az MTI-nek kedden elmondta: az 1958-ban zajlott koncepciós perről fennmaradt 52 órányi hanganyag legfontosabb részleteit válogatták össze mintegy nyolcvan percben. "A teljes peranyagot átnéztük és végighallgattuk a hanganyag egészét" - közölte a szerkesztő, kiemelve, hogy a per júniusi szakaszáról film is készült, de az propaganda jellege miatt hiteles forrásként nem használható.

Nagy György András kiemelte: a rögzített hanganyag a per egyetlen hiteles és vágatlan dokumentuma. A hangtechnikusok két magnetofonnal rögzítették szalagra az elhangzottakat, az első naptól kezdve az utolsó szó jogán elmondottakig. A film- és hangfelvételek titkosítását csak 2008-ban oldották fel. "A februári tárgyalási szakaszból egy nap biztosan hiányzik, nem tudni, miért" - mondta Nagy György András. Hozzátette: az apróbb szalaghibákat leszámítva "profi minőségű" hangfelvétel maradt fenn.

Az emblematikus részek nyomtatásban már megjelentek, a per hangvétele, atmoszférája azonban a szerkesztő szerint sok érdekes információt hordoz. Példaként említette a tárgyalást vezető elnök és a vádlottak közti szóváltásokat, vagy azt a fád hangnemet, ahogy a bíró a halálos ítéletet felolvassa. A szerkesztő arról is beszélt, hogy beválogatták a tárgyalást levezető elnök által elkövetett szótévesztéseket is, amelyek hangos nevetésre késztették a hallgatóságot.

A rádióműsorban Rainer M. János történész segít majd értelmezni az elhangzottakat, a műsor része lesz Kádár János hírhedt 1989-es utolsó beszéde is. A per teljes hanganyagát a kutató által vezetett, azóta megszüntetett 1956-os Intézet és a Nyílt Társadalom Alapítvány Archívum kezdeményezésére játszották le 2008-ban a Centrális Galériában.

A Nagy Imre-per titkosított hangfelvételeinek adásai június 13. és 15. között 14.35-tól, június 16-án 14.04-ről lesznek hallhatóak az MR1-Kossuth Rádióban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár