2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bemutatták a Nagy Imre-per DVD-hangfelvételét

2008. szeptember 11. 10:04

Bemutatták a Nagy Imre-per DVD-n megjelent hangfelvételét és szó szerinti leiratát szerdán Budapesten. A történész szakma élénk érdeklődése mellett tartott sajtótájékoztatón az eddig sehol nem játszott, a Nagy Imre-pertől elkülönítve tárgyalt Szilágyi József-per hanganyagából is bemutattak néhány percet a DVD-ről.

Júniusban egy sajtótájékoztatón mutatták be a fél évszázaddal ezelőtti Nagy Imre-per dokumentumainak digitalizált változatát a Magyar Országos Levéltárban (MOL). Az 1958 februárjában, áprilisában és júniusában zajlott büntetőperben, illetve az azt megelőző nyomozás során született 27 ezer oldalnyi iratot, 72 órányi hangfelvételt és 70 percnyi filmfelvételt adatvédelmi és személyiségi jogi okokból akkor még csak a kutatók ismerhették meg, most azonban végre a DVD megjelenésével mindenki számára átélhetővé váltak az akkor történtek. A digitalizálás részletei


szólj hozzá: DVD-n a Nagy Imre-per

A digitalizálásban közreműködött az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Történelmi Interjúk Tára és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, ahonnan az egyik kivégzettre, Szilágyi Józsefre vonatkozó dokumentumok kerültek elő.

Nagy Imrét 1958. június 15-én államellenes szervezkedés és hazaárulás vádjával ítélte halálra a népbíróság, és másnap honvédelmi miniszterével, Maléter Pállal és Gimes Miklós újságíróval együtt kivégezték. Vádlott társai közül Losonczy Géza, Nagy Imre államminisztere 1957 végén meghalt a börtönben, Szilágyi Józsefet, Nagy Imre titkárságának egyik vezetőjét pedig elkülönített perben halálra ítélték, és 1958. április 24-én kivégezték. A per részletei

Szabó Csaba, a MOL főigazgató-helyettese elmondta: Kádár "bosszúszomjas" akciójának eredménye a koncepciós per, amelyben a "szovjetek szerepe a rábólintás volt". A szakember szerint jellemző az is, hogy a magyar pártfőtitkár a perrel kapcsolatban következetesen a "szabad folyást kell engedni az igazságszolgáltatásnak" megfogalmazást használta. Szabó Csaba elmondása szerint munkatársaival most azon dolgoznak, hogy a Nagy Imre-per 27 ezer oldalas vizsgálati jegyzőkönyve, az operatív és a vizsgálati iratanyag online módon is olvasható legyen a Digitarchívon, az intézmény különlegesen kialakított dokumentumkezelő adatbázisában.

A bemutatón szó volt arról is, hogy bár a mostani kiadvány hatalmas előrelépés, a koncepciós per teljes megértéséhez még igen sok iratanyag hiányozhat. Erre példa, hogy Göncz Kinga legutóbbi szerbiai látogatásán megkapta Nagy Imrééknek a jugoszláv nagykövetségen töltött idejében keletkezett iratok CD-másolatát. Emellett hasonló iratok lehetnek az egykori román kommunista titkosszolgálat archívumában, bár a snagovi tartózkodás iratainak egy részét már ismerik a kutatók.

Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája szerint a Nagy Imre-per hanganyagának júniusi lejátszása "katartikus közélmény" volt, míg ez a DVD hozzájárul ahhoz, hogy a szélesebb közvélemény is megismerhesse a per történetét. Megítélése szerint a Nagy Imre-per részletesebb megismerésével a mai társadalom jobban képet tud alkotni a pártállami rendszerről. Bácskai Vera történész, aki Nagy Imrével együtt, házi őrizetben maga is ott volt a romániai Snagovban, a hanganyag hangsúlyváltásait, pillanatnyi korrekcióit emelte ki. A Nagy Imre-perben tanúként kihallgatott, később börtönre ítélt Tánczos Gábor özvegye kitért Vida Ferenc "agresszív, intoleráns hangnemére", amellyel a per során "lépten-nyomon megalázta a vádlottakat".

A forráskiadvány tudományos igényű, egységes egészében tartalmazza az eljárás fellelhető dokumentumait, így eltérően a más, korábbi, a források csak egy részére kiterjedő bemutatóktól, a most megjelenő DVD segítségével kiszűrhetők a koncepciós perre jellemző manipulációk. Ezúttal nem sérülnek az adatvédelmi, személyiségi jogok, hiszen tudományos céllal készült forráskiadványról van szó, erre az esetre pedig érvényes az Alkotmánybíróság egyik határozatának megállapítása, amely szerint, abban az esetben, ha a történelmi múlt megismeréséhez, feltárásához ez nélkülözhetetlen, akkor megengedhető a személyiségi jogok sérelme. Továbbá a kiadvány készítői beszerezték a 11 még élő érintett, vádlottak, illetve hozzátartozóik hozzájárulását is.

Az igencsak impozánsra sikeredett kiadvány használata nagyon egyszerű: a számítógépbe helyezve - minden felesleges telepítés helyett - rögtön a per anyagát kapjuk; a navigálást nap- és hónapgombok, illetve egy összetett kereső teszik lehetővé. A per anyagát hallgatva sem kell megijedni, hiszen a szöveghű átirat mindvégig követi a hallható tartalmat, így olvasva is figyelhetjük, hogy mi történt a tárgyalóteremben. Az akkor történtek átélése a DVD-vel igencsak drámai pillanatokat eredményez - a Nagy Imréék elleni eljárás végighallgatása egyszerre lehet megindító, felemelő és gyomorforgató is egyben.

A DVD méltó emléket állít a kornak, és az emberi sorsoknak, a kordokumentum meghallgatása a Múlt-kor szerkesztőségének egyöntetű véleménye alapján mindenki számára kötelezően ajánlott.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár