2022. ősz: Megrázó másnapok
ITT támogathatsz bennünket

Újabb "mennyei" lócsontok kerültek elő Kínában

2011. február 23. 11:55

Nyolcvan ló csontja került elő egy kétezer éve élt kínai császár mauzóleumából. A felfedezés egy csapásra felszította a „vért izzadó” négylábúakkal kapcsolatos ősi hiedelemről szóló vitát.

A földi maradványok két áldozati gödörből kerültek elő a nyugati Han-dinasztia (i.e.202-i.sz.8) uralkodója, Vudi császár mauzóleumából, amely Kína északnyugati részén, Senhszi tartományban található – nyilatkozta Jang Vu-csan régész. Jang csapatával 2009 szeptembere óta folytat ásatásokat, eddig azonban csak néhány felfedezésről érkezett hír.

A gödrök mindegyike egy hatalmas barlang, amely húsz járatot tartalmaz, a bejáratnál két ló és egy terrakotta harcos strázsál – magyarázta a szakember, aki azt is elmondta, hogy a laboratóriumi vizsgálatokból kiderült: a lovak kifejlett csődörök voltak. „Tudósaink DNS-teszteket fognak végezni, amellyel hamarosan az állatok fajtáját is meg tudjuk állapítani” – mondta el Jang.

A felfedezés újra felmelegítette azt az évszázados kínai legendáról szóló vitát, miszerint Közép-Ázsiában a lovak vért izzadtak volna. „A legenda szerint Vudi nagy jutalmat ajánlott fel annak, akinek sikerül egy fajtiszta, Közép-Ázsiában honos, de Kínában ritkán látott, vért izzadó lovat találni” – magyarázta Jang.

A kérdéses négylábú az Akhal tekin, a világ legöregebb és legnemesebb lova. Vudi nevéhez fűződik az állat legelső írásos emléke, a császár ugyanis versben emlékezett meg a gyönyörű „mennyei lóról”, amely gyorsaságáról, kitartásáról és a vágtázás során kidagadó ereiről (innen az elnevezés) volt ismert, s állítólag maga Dzsingisz kán is hátaslóként használta.

A mauzóleumot i.e. 139-ben, egy évvel Vudi trónra kerülése előtt kezdték el építeni, s 53 év alatt fejezték be. Az építményben mintegy négyszáz áldozati üreg található, jóval több, mint az egyesített Kína első császára, a birodalomalapító Csin Si Huang-ti mauzóleumában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. ősz: Megrázó másnapok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár