2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Új dokumentumfilm készült a zsidómentő alkuszról

2011. január 21. 10:10 MTI

Prágában mutatták be csütörtökön azt az új dokumentumfilmet, amely a második világháború során több mint 660 zsidó gyermeket megmentő Sir Nicholas Winton történetét dolgozza fel.

Az idén 101 esztendős Sir Winton Londonból érkezett a prágai bemutatóra, ahová gyermekei és unokái is elkísérték. A Prágai Kongresszusi Központban tartott premieren a "Winton-gyerekek" közül húszan vettek részt.

A bemutató alkalmából jelentették be, hogy Premysl Sobotka, a cseh parlament szenátusának elnökhelyettese idén ismét Nobel-békedíjra jelöli Sir Wintont. Sobotka csütörtökön nyújtotta át a norvég nagykövetség képviselőjének a Winton nevével ellátott jelölési lapot százezer támogató aláírással. A jelölést támogató aláírásgyűjtés még évekkel ezelőtt indult meg egy Nicholas Wintonról elnevezett dél-csehországi iskola jóvoltából. Azóta már hatszáz iskolából csatlakoztak a diákok a kezdeményezéshez.

Sir Nicholas Winton fiatal brit tőzsdei alkuszként szervezte a mentőakciót Londonból, miután 1938-ban Csehszlovákiában járt, és látta a németek elől menekülők táborait. Kilenc hónap alatt 669 zsidó gyereket sikerült Prágából Londonba juttatnia a brit kormány engedélyével. A gyerekeket brit családoknál helyezték el; egyikük sem látta többé hátrahagyott szüleit és családtagjait.

Az utolsó, kilencedik vasúti szerelvénynek 1939. szeptember 3-án kellett volna indulnia a csehszlovák fővárosból - azon a napon, amikor Nagy-Britannia hadat üzent Németországnak -, de már nem hagyhatta el a pályaudvart. A rajta lévő mind a 250 gyerek eltűnt; sorsuk azóta sem ismert, nagy valószínűséggel koncentrációs táborokban végezték. A megmentett gyerekeknek mintegy ötezer leszármazottja él világszerte.

A Nicky's Family (Nicky családja) című film részletesen bemutatja az egykori mentőakció tervét. A dokumentumfilmből az is kiderül, hogy Winton bátorsága milyen nagy hatással volt sok ezer fiatalra világszerte - árulta el a rendező, Matej Minac. Az ő nevéhez fűződik egy 1999-ben készült film, amely egy Winton által megmentett fiú életét dolgozza fel, valamint a 2002-ben Emmy-díjjal jutalmazott Power of Good: Nicholas Winton (A megmentő - Nicholas Winton) című alkotás is.

Wintont 2002-ben lovagi rangra emelte II. Erzsébet királynő, 1998-ban pedig Tomas Garrigue Masaryk érdemrenddel tüntette ki Václav Havel akkori cseh államfő.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár