2022. nyár: Mesebeli menyegzők
ITT támogathatsz bennünket

Dán csillagászt vizsgálnak a kutatók

2010. november 16. 17:33 MTI

Felnyitották Tycho Brahe (1546-1601) koporsóját kedden Prágában a cseh nemzeti múzeum antropológiai intézetében, s megkezdték a híres dán csillagász földi maradványainak vizsgálatát, hogy tisztázhassák a tudós halálának okát.

A kutatók arra számítanak, hogy a koporsóban megtalálják például a csillagász reneszánsz kori ruházatának elemeit is, s azok alapján esetleg rekonstruálni tudják az öltözetet is. A ruházat maradványainak egy részét Dániában őrzik. "A kutatással nemcsak azt szeretnénk megállapítani, hogyan halt meg Tycho de Brahe, de azt is, hogyan élt" - nyilatkozta Jens Vellev dán régész, az Aarhusi Egyetem munkatársa a cseh közszolgálati televíziónak.

Tycho Brahe sírja a prágai Óvárosban álló Tyn templomban van. Az exhumálást dán tudósok kérték egy éve a prágai városházától, illetve az egyházi hivataltól. Brahe földi maradványait a dán és cseh szakértők közösen vizsgálják meg Jens Vellev vezetésével. A csillagász halálának valódi okát csontjai, haja és ruházata maradványainak elemezésével szeretnék tisztázni. A munkálatok elvégzésére öt nap áll a tudósok rendelkezésére. "A koporsó jó állapotban van. A sír magasan a Moldva folyó vízszintje felett van, s a 2002-es nagy árvíz sem károsította meg" - mondta Zdenek Dragoun cseh archeológus.

A sírt hétfőn nyitották fel. Kora reggel - első lépésként - felemelték a sírt takaró kőlapot, majd az alatta lévő, téglából készült lapban egy apró lyukat fúrtak, amelyen keresztül kamerát vezettek be a sírba. A felvételek a régi feljegyzéseket bizonyítva megmutatták, hogy a sírban két személy nyugszik: Tycho Brahe és a felesége.

A csillagász ónlapokból készült koporsóját délután négy óra körül sikerült kiemelni a sírból, majd a cseh nemzeti múzeum antropológiai intézetébe szállították, ahol a vizsgálatokat lefolytatják. A tervek szerint a koporsót péntek délután helyezik vissza a sírba ünnepi mise keretében. A megállapodás szerint Brahe nejének nyugalmát nem bolygatják meg.

"Az ónlapokból készült koporsó, amely a csillagász maradványait tartalmazza, jó állapotban van. Felesége fából készült koporsója részben szétesett" - mondta Jaroslav Podliska régész, a kutatás egyik szakértője. Kifejtette: a feltárt sírban a koporsók mellett néhány csontdarabot, állkapocstöredéket is találtak. Jens Vellev véleménye szerint szinte kizárható, hogy a csontok a csillagász nejének csontjai lennének.

Érdekes módon a sírban egy fanyelű seprűt is találtak. Valószínű, hogy ezt 1901-ben felejtették ott, amikor legutoljára volt felnyitva a sír. A templom kőpadlózata alatti sír aránylag nagyméretű: 9,3x1,78 méter alapterületű, s 1,58 méter magas. A kutatók azt is megállapították, hogy a sírüreg alatt egy másik üreg is található, nagy valószínűséggel szintén sír. Erről azonban konkrét adatok nem ismeretesek, és a feltárására a kutatóknak nincs is engedélyük.

Tycho Brahe a 16. század végén utazott Prágába II. Rudolf cseh király és Habsburg-császár meghívására. 1601-ben halt meg, és az Óvárosi téren lévő Tyn templomban helyezték végső nyugalomra. Elhunytának körülményeit homály borítja. Egyes szakértők szerint vesekő okozta a halálát, mások szerint mérgezés végzett vele. Ez utóbbi elméletet támogatja Bent Kaempe dán toxikológus minapi elemzése is, amely szerint a Brahe szakállából 1901-ben vett minta szokatlanul nagy adag higanyt tartalmazott. Keampe szerint Brahe mindazonáltal saját magát mérgezte meg, amikor magán próbálta ki a különböző elixíreket.

"Elemezni fogjuk Tycho Brahe bajuszának összetételét, majd a csontjait. Ezek alapján megállapítható lesz, hogy valóban sok higanyt vett-e be vagy sem. Azonban még akkor sem, ha bebizonyosodik, hogy sok higany van a testében, lehetünk biztosak abban, hogy megmérgezték. Abban a korban ugyanis a higanyt gyógyszerként használták a nagy fájdalmak ellen. Magánvéleményem, hogy ő is ezt tette, de túl nagy adagot vett be" - fejtette ki Vellev.

Legutóbb Peter Andersen történész döbbentette meg a dán közvéleményt azzal, hogy felfedezte Brahe állítólagos megmérgezőjének, távoli rokonának, Erik Brahe svéd arisztokratának a naplóját. Andersen szerint a gyilkosságot IV. Keresztély dán király rendelte meg. Egy legenda szerint Brahe azért halt meg, mert szétrepedt a húgyhólyagja, amiért az etikett miatt nem mehetett ki egy lakomáról II. Rudolf távozása előtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. nyár: Mesebeli menyegzők
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár