2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Felnyitják Tycho Brahe sírját

2010. október 27. 18:12 MTI

Várhatóan november közepén nyitják fel Tycho Brahe (1546-1601) híres dán csillagásznak a prágai Tyn templomban lévő sírját, hogy földi maradványait megvizsgálva megpróbálják tisztázni a férfi halálának okát.

Az exhumálást dán tudósok kérték egy éve a prágai városházától, illetve az egyházi hivataltól. Brahe földi maradványait dán és cseh szakértők közösen vizsgálják meg Jens Vellev dán régésznek, az Aarhusi Egyetem munkatársának vezetésével. A csillagász halálának valódi okát csontjai, haja és ruházata maradványainak elemezésével szeretnék tisztázni. A csapatnak már minden szükséges engedély a birtokában van, abban is megállapodtak, hogy a munkát november 15-én kezdik meg. A munkálatok elvégzésére öt nap áll a tudósok rendelkezésére.

Tycho Brahe a 16. század végén utazott Prágába II. Rudolf cseh király és Habsburg-császár meghívására. 1601-ben halt meg, és az Óvárosi téren lévő Tyn templomban helyezték végső nyugalomra. (A sírban fekszik Brahe felesége is, de az ő maradványai megvizsgálására a dánok nem kaptak engedélyt.) Elhunytának körülményeit továbbra is homály borítja. Egyes szakértők szerint epekő okozta a halálát, mások szerint mérgezés végzett vele.

Ez utóbbi elméletet támogatja Bent Kaempe dán toxikológus elemzése is, aki szerint a Brahe szakállából 1901-ben vett minta szokatlanul nagy adag higanyt tartalmazott. Keampe szerint Brahe mindazonáltal saját magát mérgezte meg, amikor magán próbálta ki a különböző elixíreket. Legutóbb Peter Andersen történész döbbentette meg a dán közvéleményt azzal, hogy felfedezte Brahe állítólagos megmérgezőjének, távoli rokonának, Erik Brahe svéd arisztokratának a naplóját. Andersen szerint a gyilkosságot IV. Keresztély dán király rendelte meg.

Egy legenda szerint Brahe azért halt meg, mert szétrepedt a húgyhólyagja, amiért az etikett miatt nem mehetett ki egy lakomáról II. Rudolf távozása előtt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár