2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Exhumálják Tycho Brahe maradványait

2010. február 8. 08:37 MTI

Dán tudósok engedélyt kaptak arra, hogy exhumálják Tycho de Brahe (1546-1601) híres dán csillagásznak a prágai Tyn templomban lévő maradványait, tisztázandó a férfi halálának okát.

Jens Vellev dán régész, az Aarhusi Egyetem munkatársa régóta szeretné végrehajtani az exhumálását, Brahe maradványait dán-cseh szakértők közösen vizsgálják meg - írta a Právo című cseh napilap a templom lelkészére, Vladimír Kelnarra hivatkozva. "Valóban megkaptuk a prágai városháza megerősítését és a dán féltől függ, mikor kerülhet sor az exhumálásra" - mondta Kelnar a Právónak. Vellev novemberben tervezi megkezdeni a feltárást. Tisztázni szeretné Brahe halálának valódi okát csontjai, hajai és ruházata maradványainak elemezésével.

Brahe a 16. század végén utazott Dániából Prágába II. Rudolf cseh király és Habsburg császár meghívására. 1601-ben halt meg, és a Tyn templomban helyezték végső nyugalomra. Halálának körülményeit továbbra is homály borítja. Egyes szakértők szerint epekő okozta a halálát, mások szerint mérgezés végzett vele.

Ez utóbbi elméletet támogatja Bent Kaempe dán toxikológus minapi elemzése is, aki szerint a Brahe szakállából 1901-ben vett minta szokatlanul nagy adag higanyt tartalmazott. Keampe szerint Brahe mindazonáltal saját magát mérgezte meg, amikor saját magán próbálta ki a különböző elixíreket.

Legutóbb Peter Andersen történész döbbentette meg a dán közvéleményt azzal, hogy felfedezte Brahe állítólagos megmérgezőjének, távoli rokonának, Erik Brahe svéd arisztokratának a naplóját. Andersen szerint a gyilkosságot IV. Keresztély dán király rendelte meg. Egy legenda szerint Brahe azért halt meg, mert szétrepedt a húgyhólyagja, amiért az etikett miatt nem mehetett ki egy a lakomáról II. Rudolf távozása előtt - emlékeztetett a Právo.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár