2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szövetségesein tesztelte volna vegyifegyvereit az USA

2008. július 10. 09:06

Az 1960-as években az Egyesült Államok hadserege halálos ideggázokkal kísérletezett volna ausztrál csapatokon Queenslandtől északra, egy elhagyatott területen.

Washington egy erdős területen, Cairnstől 600 kilométerre északra folytatott volna teszteket - derült ki a múlt hétvégén a Channel 9 magazinműsorából, ahol az Ausztrál Védelmi Minisztérium titkosítás alól frissen feloldott dokumentumait is bemutatták.

Azok szerint 1962-ben Robert McNamara védelmi miniszter szorgalmazta a két ország együttműködését, hogy közös kísérletekben vizsgálják az ideggázok, így például a szarin és a VX-ideggáz hatásait is. A hatóanyagot repülőkről szórták volna a térségre, vagy tankokból lőtték volna ki.

A tesztekben 200 ausztrál katona vett volna részt, akiket egy szimulált katonai hadműveletben tettek volna ki a gázok hatásának, és ezután az ekkor elszenvedett sérüléseiket és a vegyianyagok hatásait vizsgálták volna. Harold Holt miniszterelnök azonban 1966-ban határozottan nemet mondott az akkor már előrehaladott szakaszban lévő tesztekre.

Egykori stábfőnöke, Peter Ailey a műsorban elmondta, hogy a tervet a kormányzat is megvitatta, és nagyon féltek annak lemondásától, mert attól tartottak, hogy az törést okozhat Canberra és Washington kapcsolatában. Negyven évvel később azonban már ő is meglepőnek tartja, hogy akkor ezért akár a kísérletek lefolytatásába, és 200 ausztrál halálába is könnyen beleegyeztek volna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár