2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Varázsudvar, tűzugrás és fáklyás menetek a budapesti múzeumokban

2010. június 18. 11:27 MTI

Idén is izgalmas, különleges programokkal készülnek a Múzeumok éjszakájára a fővárosi múzeumok, Budapesten összesen 84 helyszínen várják a látogatókat szombat estétől másnap hajnalig.

Habkönnyű kultúra

A Magyar Nemzeti Galériában lesznek könnyű- és komolyzenei koncertek, különleges tárlatvezetések, filmvetítés, futurisztikus hajshow és a kiállításokból megmaradt csomagolóanyagból készült ruhák bemutatója az "MNG Divatház" jóvoltából. Az este kiemelkedő eseménye lesz a Paint up! Visualpower épületfestő pályázat döntője, amelynek keretében a 12 legkiemelkedőbb pályaművet - zenei aláfestéssel készült 3 perces animációkat - óriási fényerejű projektorokkal vetítik ki a múzeum homlokzatára.

A Szépművészeti Múzeumban Odüsszeia-maratont rendeznek: a felolvasáson a közönség neves színészek előadásában hallgathatja meg az ókori eposzt. A Homérosznak tulajdonított mű 12110 hexameterét 38 színész és négy "kakukktojás-résztvevő" 11 óra alatt, szünet nélkül olvassa fel szombaton kora délutántól hajnalig. A maratonon részt vesz többek között Alföldi Róbert, Bezerédi Zoltán, Béres Ilona, Bodrogi Gyula, Csányi Sándor, Gyabronka József, Hámori Gabi, Hegedűs D. Géza, Jordán Adél, Jordán Tamás, Kulka János, Lázár Kati, Máté Gábor, Molnár Piroska, Pogány Judit, Schell Judit és Udvaros Dorottya, valamint Ritoók Zsigmond akadémikus és Konrád György, Nádasdy Ádám és Spiró György író is.

A Múzeumok éjszakáján indul útjára A lehetőségek országa - Polgárosodás a 19. századi Magyarországon című vándorkiállítás a Nemzeti Kulturális Alap kétéves átfogó programja, A Felemelő Század részeként. A kiállítás nyitó rendezvényét a Magyar Nemzeti Múzeumban tartják, ahol szombaton egynapos kamaratárlat nyílik a vándorkiállítás anyagából. Ezen a Soproni Múzeum különleges Széchenyi István-relikviáit, köztük több dokumentumot, a gróf névjegyét, sapkáját, tintatartóját és szivartárcáját is megtekintheti a közönség.

Az Iparművészeti Múzeumban India lesz a főszereplő. Kiállítás nyílik az Indiában élt Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet festményeiből, a III. Textilművészeti Triennále anyagából nyíló tárlat pedig száz kortárs iparművész alkotásait vonultatja fel. Lesz továbbá Mitsoura-koncert, indiai táncszínház, iparművészeti vásár, vetítés bollywoodi filmekből, indiai gasztronómia, valamint riksajárat a Hopp Ferenc múzeumba, ahol indiai mesék és a Calcutta Trió koncertje várja az érdeklődőket.

Az Országos Széchényi Könyvtárban "a papír hallgatag hordozóból főszereplővé lép elő". Az áprilisban megnyílt Hét évszázad papírtitkai című papír- és vízjeltörténeti kiállítás mellett karikatúra-tárlat, Papírba zárt kalandok címmel a filatéliai társaság kiállítása, papírszínház és Az ezerarcú papír címmel a WC-papírreklámtól a cigarettapapíron át a különleges képeslapokig mindenféle plakát és alkalmi nyomtatvány várja a közönséget az Amit a papír elbír című programsorozaton. Az OSZK-ban lesz Rúzsa Magdi unplugged koncert, megnyílik a nemzeti könyvtár raktára, az érdeklődők megismerkedhetnek a könyvkötés és a papírfestés technikájával, a Térképtárban a földrajzi helymeghatározást segítő eszközökkel és azok használatával, a könyvtár elől pedig a Múzeumok éjszakája több helyszínét érintő kerékpáros túra is indul.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban, a Városligetben benzin nélküli levegőautó, óriás papírrepülő, távreptető verseny, hazavihető (gipsz) földönkívüliek, Ikarus kabrió és "pilótaképzés" várja a kisebbeket és nagyobbakat, de lesz futóverseny a bicikli ősén, a futógépen, kerékcsere-verseny és közlekedési ügyességi verseny is.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Sziklakórház közös szervezésében fél 6-tól egészen este 11-ig a budai Vár északi részén és a múzeum díszudvarán katonai tér- és menetzene koncerteket hallhatnak az érdeklődők. A hagyományőrző alakulatok sötétedés után fáklyás kíséretet biztosítanak a zenekarnak. A szabadtéri programok mellett délelőtt 10-től egészen éjfélig kalandos időutazásra várják a közönséget a Sziklakórházba.

Új állandó kiállítás nyílik a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A Szép nagy ház, park közepén… című tárlat Bajor Gizi munkássága mellett a villa átalakulását és a múzeum megalapítását mutatja be. A kertben az Élőkép Társulat (F)eltűnések című installációját és performanszát láthatja a közönség, de fellép a HOPPart Társulat és tánc-improvizációra is várják az érdeklődőket az Alaktalanul - a színházi jelmez metamorfózisa című kiállításhoz kapcsolódva. A POSZT-itt című tárlat az idén tízéves Pécsi Országos Színházi Találkozó díjazott előadásait idézi meg. Lesz múlt századi karaoke is slágerekkel, kuplékkal, sanzonokkal régies hangszerelésben.

Az Egyetemi Könyvtárban éjjel 2-ig várják kóruszenével, az alapításának 375. évfordulóját ünneplő ELTE történetét bemutató jubileumi kiállítással, valamint T. Bortnyik Éva és Tubák Csaba két olajfestményből és két videóvetítésből álló fényinstallációjával az érdeklődőket, akik bepillantást nyerhetnek a könyvrestaurálás műhelytitkaiba és bebarangolhatják az épületet.

A Vajdahunyadvárban épülettörténeti bemutatóval várják az érdeklődőket, akiket felvisznek a közönség elől elzárt, páratlan panorámát kínáló Apostolok tornyába is. Lesz Borkóstoló Akadémia, bájitalokat, varázsigéket kínáló "varázsudvar" a Jáki-kápolna kerengőjében, de az kiderül, hogyan alkotnak neves képzőművészek. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum "rejtőzködő műtárgyait" az eldugott pincékbe leereszkedve fedezhetik fel a vállalkozó kedvűek, pihenésként pedig tűzzsonglőrök mellett Harcsa Veronika és zenekara koncertjét is megnézhetik. Lesz huszártábor, gasztronómiai programok és zászlóforgató felvonulás, de a tűzugrás sem marad el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Szent Iván éjszakája

A nyárközép napja az éves tevékenységi kör jelentős napja a neolitikus idők óta. A nyári napfordulót a kezdetektől fogva tisztelték, de később is megünnepelték a kelták, germánok, szlávok, és az északi népek szinte mindegyike (ahogy még ma is teszik). Papjaik-druidáik a Föld és az Ég nászának tisztelegtek. Mivel pedig az ünnep szimbolikája a fény és a világosság győzelmét fejezte ki a sötétség és a halál felett, az egyház is élt ezzel az eszközzel, és erre a napra helyezte Keresztelő Szent János születése napjának ünnepét (a többi szenttel ellentétben, akiknek mindig a mártírhalált szenvedésük időpontja az ünnep: ez Keresztelő Szent János esetében augusztus 29-e lett).

Még több részlet Szent Iván éjszakájáról

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár