2023.tavasz: Régi csibészek
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Éjszaka a múzeumban

2008. június 20. 13:18

Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját.

Nyárközép (Midsummer), azaz Szent Iván napja a skandináv és az északi országok nagy részében nemzeti ünnep, és számukra az év egyik legfontosabb napja. Júniusban világszerte ünnepelnek egyházi és világi ünnepeket, és különös módon mindegyiknek köze van a napfordulóhoz. Ezen a napon, azaz június 21-én az északi félteke leghosszabb nappalát és legrövidebb éjszakáját élhetjük meg évről évre. Ám Szent Iván éjszakája mégsem 21-ére esik, hanem 24-ére. Feltehetjük hát a kérdést, hogy miért? Itt a csillagászat adja meg a választ. A nyári napforduló ugyanis az évnek az a pontja, amikor a legmagasabb delelési ponton áll az égbolton a Nap. Ismerje meg az ünnep rövid történetét!

Éjszakai maraton az [origo] oldalán

"Az első hazai Múzeumok Éjszakáját 2003-ban rendezték meg, akkor pár ezer látogatója volt, tavaly pedig már 235 ezren jöttek el. Most valószínűleg még többen lesznek, hiszen ismét nőtt a résztvevő múzeumok száma is: Budapesten 70, vidéken pedig 160 helyszínt kereshetnek fel az érdeklődők. Idén a Múzeumok Éjszakája átnyúlik Párkányba, úgyhogy már a határokat is átléptük" - közölte Hiller István.

Késő éjszakáig tekinthetők meg a jelenlegi nagy kiállítások - mint például a Jégkorszak a Magyar Természettudományi Múzeumban, a Szépség óhajtása a Magyar Nemzeti Múzeumban, vagy a Test és lélek a Szépművészeti Múzeumban. A tárlatlátogatásokon kívül számos aktív program is várja az érdeklődőket este hattól hajnal kettőig. Tűzzsonglőrködés, tánc- és színielőadások, különleges performanszok, zenei műsorok és érdekes beszélgetések izgalmas egyvelege zajlik majd országszerte a Múzeumok Éjszakáján - köztük számos olyan programmal, amelyet ezen az estén is kifejezetten a Reneszánsz Év 2008 keretében rendeznek meg. Állítson ösze saját programot is!

A divat éjszakája
Divatbemutatók, századfordulós kávéház, divattörténeti előadás és fotókiállítás, korhű táncok és dallamok várják az érdeklődőket a Kiscelli Múzeumban, Budapesten. Este 7 órától Benes Anita, Halász Éva, Léber Barbara és Németh Anikó divattervezők kollekcióját mutatják be a Templomtérben, de a divatbemutatók előtt és után a divattervezők által tervezett ruhákat, cipőket, kiegészítőket divatkiállítás keretében is megtekinthetik a látogatók; a Templomtérben elhelyezett mozivásznon a műsorban résztvevő divattervezők korábbi bemutatóiból kap ízelítőt a közönség este 11 órától. A századfordulós divatról és viseletekről Simonovics Ildikó művészettörténész tart előadást. A Válogatás a Fővárosi Képtár 19-20. századi gyűjteményéből és A főváros régisége - Közterek és magánterek című állandó kiállításokon 60 perces tematikus tárlatvezetéseken is részt vehetnek az érdeklődők. Mutasd térképen!

Ázsia kapui is kinyílnak
Új kiállítással köszönti a Múzeumok éjszakáját a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum; az "Amikor kinyílt Ázsia kapuja" című tárlat Hopp Ferenc kalandos utazásait dolgozza fel fotográfiák és úti emlékek segítségével. A múzeum új, minden eddiginél látványosabb, interaktív kiállítása a világutazó, műgyűjtő, mecénás, fotográfus és múzeumalapító kalandos életét idézi meg. A november 29-ig látogatható kiállításon Hopp Ferenc 650 úti emléke látható, megelevenedik a keleti bazárok hangulata, a 19. századi India, Délkelet-Ázsia, Kína és Japán, láthatók az utazást megörökítő régi fotográfiák és fényképezőgépek, peregnek majd a korban oly népszerű sztereo-felvételek, s hallhatók lesznek Hopp úti leveleinek legjellemzőbb részletei is. Azokat, akik június 21-én, a Múzeumok éjszakáján ellátogatnak a múzeumba, az új kiállítás mellett óránként induló tárlatvezetésekkel, keleti teaházzal, játékokkal és koncertekkel is várják a szervezők. Mutasd térképen!

Barokk művészet és csembalófesztivál
A barokkot állítja a középpontba a Magyar Nemzeti Múzeum szombaton, a Múzeumok éjszakáján; az idén a Zene ünnepével egy napra eső programsorozat fő vonulatát egy Európában egyedülálló, Magyarországon először megrendezendő csembalófesztivál, a Cembalissimo 2008 adja. A legfiatalabbakat egy barokk vigasságra invitálják, amelyen megelevenedik az Esterházy-kastély. A mulatság résztvevői egy metamorfózison eshetnek át: parókában és legyezővel távozhatnak. A látogatók kapcsolatba kerülhetnek a hangszerekkel, megtapogathatják, megszólaltathatják, kipróbálhatják azokat, de megismerhetik a különböző hangszíneket, megszólaltatási módokat is. A szépség óhajtása című kiállításhoz kapcsolódva árverést is rendeznek. Egy, a múzeum textilrestaurátorai által, eredeti XVIII. századi szabásminták alapján készített női díszruha és egy férfi öltözet, egy frakk kerül kalapács alá. További részletek Mutasd térképen!

Falusi tisztálkodás Szolnokon
A tisztálkodás 20. századi falusi szokásait bemutató időszaki kiállításhoz kapcsolódó rendezvényekkel várják az érdeklődőket a szolnoki Damjanich múzeumban. A múzeum délután 6 órától gyertyafényes belső udvarán fogadja a betérőket, és azok, akik a belépéskor a tisztálkodással vagy a szépítkezéssel kapcsolatos tárgyat tudnak felmutatni, éjfélkor tombolasorsoláson vehetnek részt. A szépségvarázslás című, kétórás program során a nézők tájékoztatást kapnak többek között arról, milyen gyógynövények miként használhatók fel a tisztálkodásban, majd fodrászok adnak ízelítőt a különböző hajpraktikákból. Szemléltetik azt is, hogy mostak elődeink, amit a ma már mosógéphez szokott vállalkozó kedvűek ki is próbálhatnak. Mutasd térképen!

Reneszánsz királyi udvar Budán
A reneszánsz királyi udvar életét idézi fel a Budapesti Történeti Múzeum; tárlatvezetések, tűzzsonglőr-bemutató, udvari táncmulatság és fáklyafényes éjszakai borozás várja a látogatókat. Este 9 órától Végh András régész vezeti végig a látogatókat a Hunyadi Mátyás, a király című kiállításon. Az ismeretlen Mátyás címmel Basics Beatrix művészettörténész, a múzeum főigazgató-helyettese tart művészettörténeti előadást, ezt követően a Dumaszínház humoristái, Csenki Attila, Felméri Péter és Mogács Dániel lépnek fel. Az érdeklődők korhű ruhát ölthetnek, és interaktív játékban, valamint udvari táncmulatságon is részt vehetnek. Mutasd térképen!

Anna Frank is hazatér
A Balkán népeinek élete, kultúrája kapja a főszerepet a közelgő Múzeumok Éjszakáján a Páva utcában. A balkáni kultúra befogadása talán nem okoz majd nehézséget a fáklyákkal megvilágított belső kertben, ahol kényelmes párnákon ülve kipróbálható a vizipipa, a backgammon táblajáték, de húsos vagy spenótos bureket is lehet majd majszolni. Hat órakor Hankiss Elemér Széchenyi-díjas szociológus beszélget a közönséggel a megbékélésről és toleranciáról, legújabb, nemrég megjelent "Ikarosz bukása" című könyve apropóján. Az ifjabbakat diák tárlatvezetők várják a külön e napra újra Budapestre hozott Anne Frank - Történelem a mának c. kiállításon, amelyet rövid idő alatt több ezer középiskolás látotott országszerte. Egy kicsivel arrébb interaktív foglalkozáson gyerekek és felnőttek együtt emlékeznek az embermentőkre. Mutasd térképen!

Reneszánsz csillagászat a Széchényi Könyvtárban
A Rejtett kincseink című félóránként elinduló körséta során a hegy gyomrában több mint 10 emeletnyi mélyen rejtőző raktárakat és a kötészeti műhelyben az egyes munkafolyamatokat is megnézhetik az érdeklődők, például a fűzést, a táblakészítést, és a borítópapír-festést. A szakemberek kalauzolásával zajló program része egy rövid séta a gyertyafényes angol aknában. A térképtárban régi hajózási atlaszok láthatók, és ki lehet próbálni a korabeli műszerek másolatait. A vendégek számára csak egészen kivételes alkalmakkor megnyíló 8. emeleti teraszon modern csillagászati eszközökkel vizsgálhatják a csillagos eget a látogatók. A Csillag a holló árnyékában - Vitéz János és a humanizmus kezdetei Magyarországon című XV. századi magyar kódexkiállítás részeként a Corvinákból lehet lapokat másolni, az érdeklődők kipróbálhatják az iniciálék festését, és magukkal vihetik az általuk készített műremekeket. A kiállításon megtekinthető az első, Hess András nyomdájából kikerült könyv, a Chronica Hungarorum is. Mutasd térképen!

Kincsvadászat és bankrablás
Kincsvadászattal, a bankjegybiztonsági elemek rejtélyeit bemutató tárlattal, valamint játékokkal várja az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Múzeumok éjszakáján szombaton. A kincsvadászaton résztvevőket kincskereső térképek és a jegybank munkatársai segítik abban, hogy helyes választ adjanak az épület különlegességeiről, a bank tevékenységeiről feltett kérdésekre. A rendezvény további különlegessége az egyetlen éjszakára megnyíló, bankjegybiztonsági elemeket bemutató tárlat. A monetáris kérdésekben jártas látogatók kipróbálhatják magukat az alapkamatról döntő testület tagjaként, óránként elnyerhetik a "Kamatkirály" címet, feltéve, ha jól irányítják a virtuális Monetáris Tanácsot. A Kamatkirály játék online változata elérhető a látogatóközpont honlapján is. Mutasd térképen!

Római piperék Aquincumban
Vénusz és Hygieia birodalmába léphet be a látogató szombattól Óbudán: szelencék, fésűk, tükrök, parfümös üvegcsék, ékszerek - több mint 80 tárgy - látható a múzeum romkertjében található, úgynevezett Dirké védőépületben. A látogató a rómaiak magán, sőt intimszférájába pillanthat be. A férfiak és a nők egyaránt nagy hangsúlyt fektettek a megjelenésükre, ápoltságukra. A fürdés, az arcápolás, az arcfestés, a szőrtelenítés, borotválás széles körben elterjedt volt. Bár a szappant nem ismerték a rómaiak, a fürdőkultúra nagyon fejlett volt. Minden nagyobb lakótömbnek volt egy olcsó közfürdője, ahol különböző hőmérsékletű medencékben lubickolhattak a polgárok. Számos masszírozóhely állt rendelkezésre. Gyakran használták a habkövet is, főleg epilálásra. Mutasd térképen!

Erotikus divatbemutató
Szeretem az öltözködés erotikáját címmel divatbemutató, Jónás Tamás és a 30Y "szentimentálé" koncertje, valamint felolvasószínház, tárlatvezetések várják az érdeklődőket Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A Szeretem az öltözködés erotikáját címet viselő, éjfélkor kezdődő divatbemutató Szentkuthy Miklós író ruhakölteményei alapján jött létre. Szentkuthy Miklósnak hét fontos női alak volt az életében, akik megjelennek írásaiban valós és fiktív módon is, s az utókor fényképekkel is rendelkezik. A fotókat és írásokat alapul véve tervezték a ruhakölteményeket Sárváry Katalin, Bodnár Enikő, Gyulai Natália, Latin Anna, Molnár Virág, Nyíri Katalin és Szűcs Blanka iparművészek, s a Múzeumok éjszakáján hét színésznő - Kútvölgyi Erzsébet, Fullajtár Andrea, Für Anikó, Jordán Adél, Kapócs Zsóka, Poják Lilla, Rezes Judit - mutatja be őket a nézőknek. Tárlatvezetéssel tekinthetik meg a látogatók A Pál utcai fiúk-kiállítást, a Nyugat-kiállítást és a Petőfi állandó kiállítást, a múzeumi bolt előtti térben játékok várják az érdeklődőket. Mutasd térképen!

+1 A szerelem betegei
A szerelemről és a szívügyekről esik szó a budapesti Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban, ahol a szerelembetegség és a szerelmi bájitalok rejtelmei mellett a szívsebészet és a szívátültetés kérdéseivel is megismerkedhetnek a látogatók. "Az ókor, de különösen a 13. század óta az orvostudományon belül létezett úgynevezett szerelembetegség, amelynek külön elnevezése, tünettana és terápiája volt. A betegség a 17-18. században valahogy eltűnt" - mondta Magyar László András, a múzeum főigazgató-helyettese, hozzátéve, hogy egy nagyon élesen körülhatárolt betegségről van szó, amelynek tünetei gyakorlatilag a mai depresszióval azonosak. A szerelembeteget álmatlanság, étvágytalanság, levertség, apátia, monomániás gondolkodás jellemezte.

Az erotikosznak, furor eroticus-nak, delírium amoris-nak, vagy liebeskrankennek is nevezett kór kezelésére igen sokrétű terápiát dolgoztak ki. A klasszikus időkben úgy gondolták, hogy a fekete epe túltengése okozza a betegséget, amelyet diétával, különféle életmódszabályokkal, így sok alvással, szórakozással, tornával, masszázzsal, fürdővel igyekeztek gyógyítani. Voltak különlegesebb gyógymódjai is: akadt, aki a verést javasolta. Arab orvosok viszont különféle cseleket ajánlottak, például olyanokat, hogy egy idősebb hölgy addig ócsárolja a szenvedő szerelmesnek szíve választottját, míg az ki nem ábrándul - sorolta a kezelési módokat Magyar László András. Némelyek a zenétől, az irodalmi művek hallgatásától tiltották el a szerelembeteget, mert ezt is károsnak tartották. Léteztek gyógyszeres terápiák, amikor enyhe altatókat, nyugtatókat írtak elő, de akadt orvos, aki nagy mennyiségű bor fogyasztásában látta megoldást. A múzeum kertjében szerelmi bájitalok kóstolgatására csábítják a látogatókat, akiknek lehetőségük lesz tárlatvezetéssel megtekinteni az intézmény állandó és időszaki kiállításait is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2023.tavasz: Régi csibészek
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár