2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Maszkok, mesék és fényfestés a Múzeumok éjszakáján

2010. június 15. 17:02 MTI

Mintegy 400 ezer látogatót várnak a szervezők az idei, sorrendben 8. Múzeumok éjszakájára; június 19-én szombat estétől másnap hajnalig az ország 275 intézménye lesz nyitva, ami rekord a rendezvény történetében.

"A múzeumoknak olyan felületté kell válniuk, amelyben lehetséges a találkozás a régmúlt mesterek esztétikai üzeneteivel. Ha ezek identitásunk részét képezik, valóban lesz átjárás múltunk és azonosságunk kezdete között" - fogalmazott Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára. Az államtitkár szavai szerint a Múzeumok éjszakája rendezvényeinek célja évről-évre kihozni a történelem, a népművészet, a képzőművészet kincseit a hideg üvegvitrinek közül, hogy a múlt tárgyai a jelen élményeivé váljanak és szólítsanak meg minket.

A programfüzetbe írt köszöntőjében Szőcs Géza kiemelte: az új kormányzat új finanszírozási rendszert és jogszabályi környezetet teremt annak érdekében, hogy sikerüljön megőrizni és továbbfejleszteni a magyar múzeumi rendszer értékeit. Az államtitkár arra is kitért, hogy újragondolják és megerősítik a szaktárca közgyűjteményi pályázati rendszerét, ugyanakkor nagyobb intézményi autonómiát ígért a szakmának.

Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok éjszakáját. Idén Budapesten 84, vidéken 191 helyszínt kereshetnek fel az érdeklődők.

A rendezvénynek tavaly a fővárosi Iparművészeti Múzeum volt a leglátogatottabb helyszíne tízezer érdeklődővel. Renner Zsuzsanna, az intézmény főigazgatója elmondta, hogy intézményükben az idei Múzeumok éjszakáján India lesz a főszereplő. Kiállítás nyílik az Indiában élt Sass Brunner Erzsébet és Brunner Erzsébet festményeiből, a III. Textilművészeti Triennále anyagából nyíló tárlat pedig száz kortárs iparművész alkotásait vonultatja fel. Lesz továbbá Mitsoura-koncert, indiai táncszínház, iparművészeti vásár, vetítés bollywoodi filmekből, indiai gasztronómia, valamint riksajárat a Hopp Ferenc Múzeumba, ahol indiai mesék és a Calcutta Trió koncertje várja az érdeklődőket.

A Néprajzi Múzeum Indonéziának szenteli a Múzeumok éjszakáját. Mint Mangasi Sihombing, Indonézia budapesti nagykövete elmondta, lesznek táncosok, és bemutatkoznak az indonéz szigetvilág hagyományos zenéi, ételei, italai. Szombaton utoljára lesz látható a Néprajzi Múzeumban az Aranyba rejtett arcok - aranymaszkok Ázsiából című kiállítás.

A szombati fővárosi programok közül kiemelkednek még többek között a Szépművészeti Múzeum Ión udvarába, kicsiknek szervezett programjai, a Magyar Nemzeti Múzeum játék- és sportversenyei, a Magyar Természettudományi Múzeumban látható Noé bárkája és az ősember barlangja, a Magyar Nemzeti Galériában Kornis Mihály rendhagyó tárlatvezetése, az Országos Széchényi Könyvtár történetét bemutató körséta, a Tűraktér fény- és árnyjáték vetítése, valamint a Holokauszt Emlékközpont programja, amelyet teljes egészében a labdarúgó-világbajnokság jegyében rendeznek meg.

Budapesten valamennyi résztvevő múzeum állandó és időszaki kiállítására érvényes szombaton a kibocsájtott karszalag-belépő: ez felnőtteknek 1300, 18 éven aluliaknak 600 forintba kerül, 6 éves kor alatt pedig ingyenes valamennyi program. A karszalaggal rendelkezők öt útvonalon is igénybe vehetik a BKV múzeumbuszait, 16 és hajnali 3 óra között pedig a közlekedési vállalat valamennyi menetrendszerinti járatát. A MÁV-Start és a GySEV 50 százalékos kedvezményt biztosít karszalaggal rendelkező utasainak.

Még több részlet és program

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár