2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből
R. Facsády Annamária

A római kor ékszerei

A divat az ókorban is rányomta bélyegét az ékszerekre, az ízlésvilág változása egyes technikákat előtérbe tolt, mások egy időre kissé háttérbe szorultak.

„Női ékszer az, amivel a nők ékesítik magukat, mint a fülönfüggők, karkötők, karperecek, gyűrűk – a pecsétgyűrű kivételével -, és mindaz, ami nem szolgál más célra, csak a test ékesítésére. Ezek sorába tartozna még az arany, a gyöngyök és a drágakövek, mert önmagukban véve semmi más hasznuk nincs….” – foglalja szavakba az ékszer fogalmát a római jogi munkákból készült gyűjtemény, a Digesta, (Maróti Egon fordításában). A hosszadalmas szépségápolást, öltözködést, frizurakészítést az antik szerzők által oly gyakran ostorozott „cicoma”, a „más célt nem szolgáló”, haszontalan ékítmények felöltése tette teljessé.

Az aquincumi ékszerek között az itt élt mesterekre jellemző, párhuzam nélküli példányok is akadnak.Az aquincumi ékszerek között az itt élt mesterekre jellemző, párhuzam nélküli példányok is akadnak.

Az előbbi megfogalmazásban azonban némi férfiúi el- vagy még inkább lenézést érzünk a női hiúság, a feleslegesnek ítélt költséges darabok iránt. Pedig ékszert nem csak a nők viseltek! Igaz, ha ez nem gyakorlati célt szolgált, ugyanolyan elbírálásban részesült, mint a nők cicomája. A „valódi” ékszereknek többnyire nem is volt más funkciójuk, mint a díszítés, az öltözék kiegészítése, a tekintetek vonzása, nemegyszer a gazdagság fitogtatása. Fülbevaló, nyaklánc, karperec nélkül is viselhetők voltak a római hölgyek ruhái, velük azonban még szebbnek, vonzóbbnak érezhették magukat. Egyes - anyaga, formája, kidolgozása miatt - ékszerként is viselhető öltözék-kiegészítők azonban többek voltak egyszerű dísznél: konkrét gyakorlati funkcióval is bírtak.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2010. nyár számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár